Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Cannes 2009


Σήμερα είναι η μέρα!!! Αρχίζει το καλύτερο φεστιβάλ Καννών των τελευταίων χρόνων. Ο ανταγωνισμός απίστευτος, τα ονόματα τεράστια και όλα δείχνουν πως την επόμενη κινηματογραφική χρονιά θα τη θυμόμαστε πολύ καιρό. Ξεκινάω με το πρόγραμμα για να τα βάζουμε σιγά σιγά σε μια σειρά…


13 Μαΐου: Το φεστιβάλ ανοίγει με το Up. Animation που δεν διαγωνίζεται

14 Μαΐου: FISH TANK (Andrea Arnold), CHUN FENG CHEN ZUI DE YE WAN(Lou Ye)

15 Μαΐου: BRIGHT STAR(Jane Campion)

16 Μαΐου: UN PROPHÈTE(Jacques Audiard), TAKING WOODSTOCK(Ang Lee)


17 Μαΐου: VENGEANCE(Johnnie To), KINATAY(Brillante Mendoza)

18 Μαΐου: LOOKING FOR ERIC(Ken Loach), ANTICHRIST(Lars Von Trier)


19 Μαΐου: LOS ABRAZOS ROTOS(Pedro Almodóvar), VINCERE(Marco Bellocchio)

20 Μαΐου: INGLOURIOUS BASTERDS(Quentin Tarantino), LES HERBES FOLLES(Alain Resnais)


21 Μαΐου: À L’ORIGINE(Xavier Giannoli), DAS WEISSE BAND(Michael Haneke)

22 Μαΐου: THE TIME THAT REMAINS(Elia Suleiman), ENTER THE VOID(Gaspar Noé)

23 Μαΐου: VISAGE(Tsai Ming-liang), MAP OF THE SOUNDS OF TOKYO(Isabel Coixet)

24 Μαΐου: Θα γίνει η τελετή λήξης και θα προβληθεί η ταινία COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY που δεν διαγωνίζεται.

Από όσα δεν διαγωνίζονται αυτό που ξεχωρίζει με ευκολία για μένα και που το περιμένω από το περασμένο καλοκαίρι είναι το THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS του Terry Gilliam που θα προβληθεί στις 22 Μαΐου, όπως και το BAK-JWI του Park Chan-Wook. Επίσης αξιοσημείωτες επιλογές των διοργανωτών που τιμούν όπως κάθε χρόνο μεγάλους δημιουργούς:

LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT(Jacques Tati)
PIERROT LE FOU(Jean-Luc Godard)
REDES(Emilio Gómez Muriel, Fred Zinnemann)
SENSO(Luchino Visconti)
L’AVVENTURA(Michelangelo Antonioni)
GIÚ LA TESTA(Sergio Leone)

Με αγωνία λοιπόν περιμένω τη παγκόσμια πρεμιέρα του Inglourious Basterds(που παρεμπιπτόντως έχουμε πολλά νέα και υπέροχα πόστερ) για να μάθω τις αντιδράσεις του κοινού και τα συναφή. Επίσης είναι και μια ευκαιρία για καινούριες φωτογραφίες του λατρεμένου…


Το Antichrist είναι κάτι που είμαι πολύ περίεργη να δω και φυσικά οι αγαπημένοι μου Almodovar και Haneke. Για μένα ο Quentin για το Φοίνικα είναι μονόδρομος αλλά πολλοί δεν θα συμφωνήσουν. Δεν είθισται άλλωστε να κερδίζουν genre movies.

Η επιτροπή για φέτος είναι συμπαθητική αλλά όχι σπουδαία πράγματα:

Asia ARGENTO: κόρη του τεράστιου Argento


Lee CHANG-DONG
James GRAY
Hanif KUREISHI
Robin WRIGHT PENN: γυναίκα (πρώην σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις) του Sean Penn
Shu QI
Nuri BILGE CEYLAN
Sharmila TAGORE

Και πρόεδρος η Isabelle HUPERT.


Τέλος στο επίσημο site του φεστιβάλ αναμένεται πλήρης κάλυψη οπότε θα έχουμε πλούσιο υλικό…

7 σχόλια:

theachilles είπε...

Καλή αρχή στις Κάννες. Προβλέπω τουλάχιστον τέσσερις εξαιρετικές ταινίες (Haneke, Tarantino, Tsai-Ming Liang και, ίσως, Trier), ενώ τα υπόλοιπα ονόματα δεν υστερούν. Ο Αυστριακός είναι στα μάτια μου το μεγάλο φαβορί για τον φοίνικα, αν και ο Audiard και ο Liang είναι ισχυρά outsider.

Annie_Hall είπε...

Καλά να το δώσεις στο Haneke για φέτος δεν θα σου κρατήσω κακία. Αλλά μάλλον πρόκειται για την καλύτερη ταινία του Quentin. Αφού έχει ήδη πάρει ένα όμως ας αφήσει το Φοινικόδασος για άλλη φορά!

Επίσης στο επίσημο site την ημέρα προβολής κάθε ταινίας θα ανεβάζουν τα πρώτα πέντε λεπτά της!!! Κρατήθηκα να μην διαβάσω όλο το σενάριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω να κρατηθώ!

Πραγματικά είμαι πολύ περίεργη να δω την ταινία του Trier. Ως συνήθως ή θα πάθω πλάκα ή θα βαρεθώ απίστευτα... Χρόνια προσπαθώ να κατασταλλάξω στο αν μ' αρέσει αυτός ο σκηνοθέτης ή όχι.

kioy είπε...

Νομίζω πως αναμένεται ως από τα πιο ανταγωνιστικά και συναρπαστικά φεστιβάλ των τελευταίων ετών. Πολλά τα κορυφαία ονόματα, ενώ και οι ασημότεροι (Andrea Arnold, Elia Suleiman, Jacques Audiard, Tsai Ming-liang, Lou Ye) δεν υστερούν.

Για να δούμε...

Annie_Hall είπε...

Όλοι τους εξαιρετικοί... Πολλά υποσχόμενη η χρονιά που έρχεται!

W. είπε...

Το πιο ξενερουά θα είναι με τόσα ονόματα τελικά το πράγμα να βγει μάπα. Θυμάστε το 2006 νομίζω, που είχαμε Αλμοδόβαρ, Λόουτς,Ιναρίτου, Λινκλέιτερ, Καουρισμάκι, Κόπολα και Κέλι (του ΝΤΟΝΙ ΝΤΑΡΚΟ) και κάναμε αμάν για να βρούμε μια εξαιρετική ταινία, που ήρθε μάλιστα από τον λιγότερο συνήθη ύποπτο (Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για τον ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑ).

Ας μην το γρουσουζεύω όμως από τώρα. Πάντως το περσινό φεστιβάλ είχε εξαιρετικό πρόγραμμα.

theachilles είπε...

Βλέποντας ένα σχετικό βίντεο στο guardian, αλλάζω κάπως άποψη. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο εκάστοτε πρόεδρος του φεστιβάλ δίνει τον φοίνικα σε μια ταινία που δε θα έφτιαχνε/έπαιζε ποτέ ο ίδιος. Θυμηθείτε, Tarantino στον Moore, Kar Wai στον Loach. Από αυτήν την άποψη, ο Haneke είναι ο ...τελευταίος που θα το πάρει!! Αντίθετα, κρατήστε τον Lou Ye (η μέχρι τώρα καριέρα του δείχνει ότι είναι ή του ύψους ή του βάθους, αλλά ακούγονται πολύ καλά λόγια για την νέα του ταινία) και την Adrea Arnold, που στοιχηματίζω ότι σίγουρα θα είναι στα βραβεία, μάλλον δύσκολα όμως στον φοίνικα, χωρίς να το αποκλείω κιόλας.

Annie_Hall είπε...

costello διαφωνώ τόσο πολύ! Είχα λατρέψει τις περισσότερες από αυτές τις ταινίες! Ειδικά το Volver μου άρεσε πάρα πολύ αλλά γενικά ειμαι πάντα θετικά προκατειλημμένη προς τον Αλμοδοβάρ.

Αχιλλέα, πολύ ενδιαφέρουσα άποψη! Μήπως υπάρχουν αντίστοιχα facts που να βραβεύονται οι δημιουργοί που τα έχουν σπάσει με την πρόεδρο;