Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Μη δεις αυτή τη σειρά...


Θα κολλήσεις, θα χάσεις την προσωπική σου ζωή, υπάρχουν στιγμές που σε διαλύει. Κυρίως όμως θα στεναχωρηθείς άπειρα όταν τελειώσει...

Είναι από τις ωραιότερες σειρές. Όμως είναι άσχημο κόλλημα και διαρκεί μόνο τέσσερις σαιζόν, οπότε το δράμα του αποχωρισμού θα έρθει πολύ γρηγορότερα απ' ότι το περίμενες. Εχθές έζησα κι εγώ αυτό το δράμα, το οποίο καθυστέρησα όσο περισσότερο μπορούσα.



All this has happened before, and all of it will happen again.

Οι Κύλωνες δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους για να τους εξυπηρετούν στην καθημερινή τους ζωή. Όμως εξελίχθηκαν, επαναστάτησαν και κάπως έτσι άρχισε ο πρώτος Κυλωνικός πόλεμος. Ο πόλεμος τελείωσε, η Κύλωνες την έκαναν γι' αλλού και οι άνθρωποι συνέχισαν να ζουν μαθαίνοντας να μισούν τους Κύλωνες οι οποίοι εν τω μεταξύ εξελίχθηκαν κι άλλο και δημιούργησαν μοντέλα με ανθρώπινη μορφή.


Και φτάνουμε στη πρώτη μέρα του Battlestar Galactica. Οι Κύλωνες κάνουν ντου με πυρηνικά και στον πλανήτη Κάπρικα και τις υπόλοιπες 11 ανθρώπινες αποικίες δεν μένει κολυμπιθρόξυλο. Μόνοι επιζήσαντες όσοι εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο διάστημα. Μόνη τους άμυνα, το υπό απόσυρση πολεμικό πλοίο Galactica. Κάπως έτσι αρχίζει η περιπλάνηση 50.000 ανθρώπων προς αναζήτηση ενός νέου πλανήτη. Οι αρχαίες γραφές των ονομάζουν γη. Κάπως έτσι αρχίζει ένα υπέροχο, συγκλονιστικό ταξίδι.


Το BSG δεν είναι μια συνηθισμένη Sci-Fi σειρά. Είναι ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων. Και οι χαρακτήρες αυτοί είναι που φτάνουν αυτή τη σειρά στα υψηλά της επίπεδα. Πάνω απ' όλους ο Ναύαρχος Μπιλ Αντάμα. Στρατιωτικός, με υψηλότατη αίσθηση του καθήκον και πολύ υψηλές ηθικές αξίες, με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος σε κάθε απόφαση που θα πάρει. Πρέπει να μάθει να σκέφτεται λιγότερο σαν στρατιωτικός και πολύ περισσότερο σαν ο άνθρωπος που πρέπει να διαφυλάξει το ανθρώπινο είδος.

Απέναντι, μπροστά του, δίπλα του θα βρει την Λώρα Ρόσλιν. Πρώην δασκάλα και υπουργό παιδείας που ως το μόνο ζωντανό μέλος της κυβέρνησης, γίνεται πρόεδρος. Εδώ θα δούμε μια εκπληκτική εξέλιξη. Η Ρόσλιν είναι καλοσυνάτη, ηθική και οι ζωές των ανθρώπων είναι το πρώτο της μέλημα. Όμως η πολιτική και η εξουσία διαβρώνει τον άνθρωπο, οι συνθήκες είναι τέτοιες που η δημοκρατία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, πολλοί γλυκοκοιτάζουν την εξουσία της, πολλοί αμφισβητούν τα κίνητρά της. Η ίδια πιστή στη θρησκεία, σε συνδυασμό με την προσωπική της μάχη με τον καρκίνο θα βρεθεί στο μέσο μιας προφητείας, τη οποία θα πιστέψει και στην οποία θα γραπωθεί σαν να είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας. Θα οδηγήσει στη σωτηρία ή στο τέλος της ανθρωπότητας;


Σολ Τάι. Ο ύπαρχος, κολλητός φίλος του Αντάμα. Μέθυσος, δυστυχισμένος, πικρόχολος. Η παρουσία του θα δημιουργήσει άπειρα προβλήματα. Θα προσφέρει όμως και λύσεις. Όταν χρειάζεται είναι πιο διαυγείς από όλους, έτοιμος για σκληρές αποφάσεις. Θα τον μισήσεις, θα τον λατρέψεις, θα γελάσεις με το ειρωνικό του χιούμορ. Μακράν ο καλύτερος χαρακτήρας, ο πιο εξελίξιμος, και σίγουρα η καλύτερη ερμηνεία.

Κάρα "Starbuck" Θρέις και Λη "Apollo" Αντάμα. Οι καλύτεροι πιλότοι του στόλου. Η Starbuck είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας. Σκληρή, αγωνίστρια, τσαμπουκάς. Το δυσκολότερο άτομο που πρέπει να κουμαντάρει ο Αντάμα. Είναι όμως το ίδιο άτομο που μπορεί να εξολοθρεύσει στο χαλαρό μισή στρατιά Κύλωνες, το άτομο που θα αναλάβει χωρίς δεύτερη ερώτηση τις δυσκολότερες αποστολές. Ο Λη, πάντα δίπλα της, να φυλάει τα νότα της, να καλύπτει τις μαλακίες που σωρηδόν κάνει. Ο Λη είναι αυτός που πάντα βλέπει τα πράγματα λίγο πιο καθαρά από τους υπόλοιπους. Η σχέση του με το ναύαρχο και πατέρα του θα περάσει από χίλια κύματα. Θα τον στηρίξει, θα του αντιταχθεί.


Και ανάμεσα σε όλους αυτούς ο Γκάιους Μπάλταρ! Επιστήμονας, παρτάκιας, ο εξυπνότερος και ταυτόχρονα πιο ηλίθιος άνθρωπος του στόλου. Ανθρώπινη κατσαρίδα, επιβιώνει παντού και πάντα. Θα τον σιχαθείς ή θα τον λατρέψεις. Σίγουρα όμως είναι από τους καλύτερους χαρακτήρες. Μπάσταρδος από τους λίγους, έχει μια εκπληκτική προσαρμοστικότητα στο περιβάλλον και τις συνθήκες. Ο χειρότερος προδότης ever ή ένας άνθρωπος που απλά δεν μπορούσε να πάρει διαφορετικές αποφάσεις;

Και φυσικά οι ανθρωπόμορφοι Κύλωνες. Τα μοντέλα αποκαλύπτονται σιγά σιγά και σε όλες τις σαιζόν. Αυτοί που θα μας απασχολήσουν κυρίως είναι η Number 6. TO μοντέλο. Σαγηνεύει τους πάντες, χάρη σε αυτή πέτυχαν οι Κύλωνες την καταστροφή της Κάπρικα. Γκόμενα του Μπάλταρ που από την στιγμή της διαφυγής του με το Galactica τη βλέπει παντού, της μιλάει μέσα στο μυαλό του, ακολουθεί ότι του λέει. Η άλλη γνωστή από την πρώτη στιγμή Κύλωνας είναι η Boomer. Πιλότος του στόλου που όμως νομίζει ότι είναι άνθρωπος. Τι θα γίνει όταν ενεργοποιηθεί;


Αυτή η σειρά είναι μαγευτική. Σε ρουφάει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Μια βαθιά δραματική σειρά που ασχολείται με τόσα κοινωνικά θέματα που απορείς που χωράνε οι μάχες μέσα σε όλο αυτό. Θα δείξει όλες τις πλευρές τις πολιτικής. Η γκάμα των κοινωνικών θεμάτων που θίγει είναι τεράστια. Από τις εκτρώσεις, μέχρι την τρομοκρατία. Μία σειρά κοινωνικό σχόλιο. Τα δύο όμως που υπερτερούν είναι η πολιτική και η θρησκεία.


Δυο θρησκείες έρχονται αντιμέτωπες. Υπάρχει θεός; Εξάλλου το θέμα δημιούργημα-δημιουργός είναι σε πρώτο πλάνο. Πολλούς τους ξενίζουν οι μεταφυσικές αναφορές. Κι όμως το BSG θα δείξει όλες τις πλευρές τις θρησκείας. Πως χρησιμοποιείται για να χειραγωγήσει τα πλήθη αλλά και για να δώσει ελπίδα και νόημα στην ύπαρξη των ανθρώπων. Πως δημιουργούνται οι Μεσσίες και πως μία μόνο στιγμή αρκεί για να γκρεμιστούν όλα όσα πιστεύεις. Πόσο δυνατή εμπειρία είναι το να ανακαλύπτεις σε μια στιγμή ότι όλα όσα πίστευες είναι ένα ψέμα.


Τέλος δεν γίνεται να αναφερθώ στο Battlestar Galactica χωρίς να μιλήσω για την υπέροχη, εκπληκτική, μαγική(ότι και να γράψω είναι λίγο) μουσική, τις μοναδικές ερμηνείες(μέχρι και από τον τελευταίο κομπάρσο) και στις φοβερές ανατροπές. Στο τέλος τις τρίτης σαιζόν έλεγα "δεν γίνεται να δείξουν κάτι πιο συγκλονιστικό" κι όμως οι άτιμοι με έκαναν να ψάχνω το σαγόνι μου στο πάτωμα ακόμη πολλές φορές.

SO SAY WE ALL!!!

11 σχόλια:

CineTV-world είπε...

Πραγματικά πολύ καλό αφιέρωμα Annie (να είχε και κανένα trailer θα ήταν τέλειο :) )...

1. "Όμως η πολιτική και η εξουσία διαβρώνει τον άνθρωπο, οι συνθήκες είναι τέτοιες που η δημοκρατία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή"

Για το 24 λες;;; :P ;)

2. Πάντως η Starbuck έχει πολλά κοινά σημεία με τον Jack Bauer και αφού σου αρέσει τόσο πολύ, μάλλον θα πρέπει να δεις την 8η σεζόν του 24... ;)

3. Αυτός ο Baltar όμως δεν με έπεισε καθόλου ως "ο εξυπνότερος άνθρωπος" (απ΄όσο λίγο είδα βέβαια)...

4. Η Number 6 δεν ήταν άγγελος; Αυτό έχω διαβάσει σε ξένα forums...

5. "Πολλούς τους ξενίζουν οι μεταφυσικές αναφορές"

Προσωπικά δε με ξενίζουν καθόλου... οι θεολογικές μου τη σπάνε... :/ ;) :)

6. Μιας και αναφέρθηκες στη μουσική του BG... έκανα το τεράστιο λάθος και δεν ανέφερα τη μουσική του 24 στο αφιέρωμά μου!!! Πραγματικά δεν έχω ακούσει καλύτερη μουσική σε σειρά!!! Άκου σε παρακαλώ αυτό και αυτό (2 μόνο παραδείγματα της εξαίσιας μουσικής του Sean Callery από 2 τελείως διαφορετικές σκηνές προφανώς)... και όσο πιο δυνατά μπορείς... Τώρα που το σκέφτομαι... θα τα βάλω στο αφιέρωμα...

7. Πάντως έχω απορία αν έβλεπες και Lost ποιο θα σου άρεσε περισσότερο... δε γνωρίζω κανέναν που να έχει δει και BG και Lost... εκεί να δεις sci-fi ανατροπές (και όχι απλά μια κατεστραμένη Γη)... :P ;)

Annie_Hall είπε...

Δεν έχει νόημα το trailer σε αυτή τη σειρά. Απλά δεν μπορεί να χωρέσει το μεγαλείο της!

1. Θα σου έλεγα τίποτα τώρα :Ρ . Πάντως έχει πλάκα που τόσες μέρες υπερασπιζόμαστε και οι δύο μια σειρά, χωρίς να έχουμε δει την άλλη και ενώ ανήκουν σε διαφορετικά είδη!

2. Ναι το έχω υπόψη μου ότι παίζει.Ελπίζω να φτάσω ως εκεί :Ρ

3. Ο Baltar είναι πανέξυπνος. Βέβαια πολύ καλά δεν πάει στα μυαλά του αλλά έτσι δεν γίνεται συνήθως με τις ευφυΐες;

4. Μη spoiler-ιάζεις τον κόσμο. Και ναι, πολλοί θεώρησαν ότι είναι άγγελος(όχι η 6, αλλά η head-six). Εγώ είδα κάτι πολύ διαφορετικό(που έχει να κάνει με το ταραγμένο μυαλό του Baltar). Οι ερμηνείες είναι πολλές και αυτό είναι το ωραίο.

6. Αν θεωρείς αυτό καλύτερη μουσική σε σειρά ή δεν ακούς καλά ή τις είσαι απίστευτα προκατειλλημένος.

7. Στο φόρουμ υπάρχουν αρκετοί. Η πλειοψηφία από όσους έχουν δει και τα δύο λένε BSG. Βέβαια δεν εχω μπει σε thread του lost για να ξέρω τι λέγεται εκεί. Πάντως και οι δύο απόψεις υπάρχουν. Όσο για τις ανατροπές, απλά δεν μπορείς να φανταστείς. Και ανατροπές φυσικά με ουσία, όχι απλά για να μας κάνουν να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα.

CineTV-world είπε...

Γιατί εγω... για να χωρέσει το μεγαλείο του 24 νομίζεις πως έβαλα τα trailers; :P Απλά σαν μια πρώτη γεύση, σαν ορεκτικά... ;)

1. ;) :P Γι'αυτό και γω στο 7 σου είπα για το Lost...

3. Μάλλον... πάντως εγώ (κυρίως) φυσιογνωμικά εννοούσα πως δεν με έπεισε...

4. Τώρα την έκανα τη μλκ!!! Ελπίζω να μη με βρίζει κανένας (για τον συγκεκριμένο λόγο τουλάχιστον ;) :/)... Πάντως αν είναι όντως (όπως λεν οι περισσότεροι)... άρα υπάρχει και θεός... ;) :P :/ :/ :/

6. Ή δεν έτυχε όντως να ακούσω καλύτερη... και δεν είπα πως "είναι η καλύτερη"... αλλά πως "δεν έχω ακούσει καλύτερη μουσική σε σειρά"... Πάντως το συγκεκριμένο ένα μικρό δείγμα ήταν απ΄την 5η σεζόν (που πήρε και ΕΜΜΥ για την μουσική ;) :P)...

7. Ααα... σε thread του BSG δηλαδή... Χαίρω πολύ, και γω αν πάω σε μια εκκλησία, πιστεύω πως οι περισσότεροι θα είναι χριστιανοί... :P

"Όσο για τις ανατροπές, απλά δεν μπορείς να φανταστείς. Και ανατροπές φυσικά με ουσία, όχι απλά για να μας κάνουν να μείνουμε με ανοιχτό το στόμα."

Γιατί στο Lost έχεις την εντύπωση πως δεν έχουν ουσία; Είναι τέλεια οργανωμένο το... έγκλημα και δεν είναι αντιγραμμένο από κάποια παλιά... ομώνυμη σειρά!!! :P ;) :/ :/ :/

Annie_Hall είπε...

4. Αν υπάρχουν άγγελοι δεν σημαίνει ότι υπάρχει θεός. Και δεν είναι ανάγκη να δίνουμε όνομα στο οτιδήποτε. Το ότι η 6 είναι μια υπέροχη ύπαρξη είναι σαφές από την πρώτη στιγμή...

6. "πήρε και ΕΜΜΥ για την μουσική" Και ο Forest Gump πήρε όσκαρ, τι να λέει; :Ρ

7. Γι' αυτό σου είπα δεν ξέρω σίγουρα. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι το lost είναι καλύτερο φυσικά. Σε δημοσκόπηση που έκαναν κέρδισε το lost αλλά πολλοί lost-άδες ψήφιζαν με τη λογική "έχω δει μόνο το lost αλλά αποκλείεται να υπάρχει καλύτερη σειρά".

"δεν είναι αντιγραμμένο από κάποια παλιά... ομώνυμη σειρά"

Η ιδέα είναι από την παλιά σειρά αλλά αν δεις η παλιά έχει ελάχιστα επεισόδια σε σχέση με αυτή. Τα περισσότερα είναι τελείως καινούρια πράγματα(τότε οι Cylons ήταν μόνο τενεκεδένιοι).

CineTV-world είπε...

4. Αν στη σειρά αναφέρεται ή έστω υπονοείται με ξεκάθαρο τρόπο... η λέξη "άγγελος" με την κυριολεκτική της έννοια... πάει τέλειωσε το θέμα... υπάρχει και θεός... δε γίνεται να υπάρχουν θεϊκά πλάσματα χωρίς θεό!!! ;) :P :/

6. Αν και συμφωνώ πως δεν άξιζε το oscar ο Forrest Gump (;)), εμένα μου αρέσει πολύ η ταινία...

7.α. "Σε δημοσκόπηση που έκαναν κέρδισε το lost αλλά πολλοί lost-άδες ψήφιζαν με τη λογική "έχω δει μόνο το lost αλλά αποκλείεται να υπάρχει καλύτερη σειρά".

Κι έχουν απόλυτο δίκιο φυσικά...!!! ;) :P :/

7.β. Και πάλι είναι αρκετά τα κοινά σημεία των 2 ομώνυμων σειρών... :P :)

Annie_Hall είπε...

4. Στη διαφορετική πραγματικότητα που κινείται το BSG όλα αυτά είναι σχετικά. Το ότι κάποιος φαντάζεται κάποιον και μέσα στο υπόσυνείδητό του του λέει πως είναι άγγελος, δεν σημαίνει πως όντως είναι. Είναι ένας τρόπος να δείξεις χειροπιαστά πως λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό(και διαίτερα ένα ταραγμένο) και τι είναι ικανό να δημιουργήσει.

7.β. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γαμάει(ή μάλλον γραμμάει για να το πω και στα Γκαλακτίσια).

Όπως και να έχει, κατάλαβα ότι δεν θα τη δεις κανονικά, οπότε δεν έχει νόημα να σε πρήζω. Θεωρώ όμως πως το να δεις το τέλος, χωρίς να έχεις δεις ολοκληρωμένα τη σειρά, είναι τεράστιο λάθος. Και να τη δεις, δεν θα έχει πια την ίδια δυναμική.

CineTV-world είπε...

4. Εγώ πάντως απ΄το forum του TV.com ξέρω πως ήταν άγγελος που επέλεγε το που θα εμφανιστεί...

7.β. Μπορεί να γραμμάει, αλλά όχι πρωτότυπα... :P

8. "Όπως και να έχει, κατάλαβα ότι δεν θα τη δεις κανονικά, οπότε δεν έχει νόημα να σε πρήζω"

Καλά κατάλαβες (δεν έχει και πολλούς seeders και να'θελα...), αλλά δε με πρήζεις. Μάλλον εγώ σε έπρηξα για τα καλά με το να "κατηγορώ" το BSG γι'αυτό σταματώ εδώ τη συζήτηση...

9. "Θεωρώ όμως πως το να δεις το τέλος, χωρίς να έχεις δεις ολοκληρωμένα τη σειρά, είναι τεράστιο λάθος. Και να τη δεις, δεν θα έχει πια την ίδια δυναμική."

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά μιας και δεν έχω σκοπό να τη δω ολόκληρη... τουλάχιστον ικανοποίησα την περιέργειά μου... :)

Annie_Hall είπε...

Ούτε εσύ με πρήζεις. Χάρηκα και τις θρησκευτικού περιεχομένου συζητήσεις μας. Μόνο στεναχωρήθηκα λίγο που δεν σε έπεισα να τη δεις. Ήθελα όταν μετά το τελευταίο επεισόδιο του τρίτου κύκλου ή το mid-season finale της τέταρτης έκανες ένα ποστ για το επίπεδο στο οποίο αυτή η σειρά ανεβάζει την τηλεόραση να σου έγραφα "στα'λεγα"!

CineTV-world είπε...

Και δεν το έλεγες απ΄την αρχή!!!

Είδα το τελευταίο επεισόδιο του τρίτου κύκλου και το mid-season finale της τέταρτης κι ένα έχω να πω: Αυτή η σειρά ανεβάζει το επίπεδο της τηλεόρασης!!! ;)

Annie_Hall είπε...

Στα 'λεγα :Ρ

CineTV-world είπε...

:)) ;)