Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Πίτα γύρος και σούσι (Ή αλλιώς: όταν οι Ιαπωνικές τηλεοπτικές σειρές συναντάνε την Ελλάδα)

Οκ... Όλοι ξέρετε μέχρι τώρα το κόλλημα μου με τις Ιαπωνικές σειρές! Έχω δει κοντά 150 από δαύτες. Ίσως το πιο εθιστικό μου χόμπι από τότε που άρχισα τα ιαπωνικά. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε όμως είναι ότι οι Ιαπωνικές σειρές βρίθουν από ελληνικά στοιχεία. Και επειδή εγώ πάντα δίνω σημασία στις λεπτομέρειες καταφέρνω και ξετρυπώνω απίστευτες αναφορές στην Ελλάδα από πολλές διαφορετικές σειρές.

Και όχι αναφορές στην Αρχαιοελληνική κουλτούρα, που όπως ήδη γνωρίζουμε οι Ιάπωνες θαυμάζουν πολύ... Μιλάω για αναφορές στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, μερικές από τις οποίες θα παρουσιάσω παρακάτω. Το μόνο που λείπει ακόμα από αυτές τις σειρές είναι τα μπουζούκια! Αλλά που θα πάει; Θα τα πετύχουμε και αυτά!

Ξεκινάω το ξεκαρδιστικό ποστ!

1. (Όχι πολύ αστείο) Long Vacation (1996) Με τους Takuya Kimura, Tomoko Yamaguchi, Yutaka Takenouchi, Takako Matsu.

Παλιά και θρυλική σειρά. Έβαλε τα θεμέλια για πολλές ρομαντικές κωμωδίες που ακολούθησαν και καθιέρωσε τον Τακούγια Κιμούρα ως τον απόλυτο ζεν πρεμιέ-φαντασίωση όλων των γυναικών της Ιαπωνίας. Το στόρι απλό: Μια μοντέλα, (Γιαμαγκούτσι) στη δύση της καριέρας της, αφού ο αρραβωνιαστικός της την παρατάει στα σκαλιά της εκκλησίας, αρχίζει συγκατοίκηση με τον πρώην συγκάτοικο του παρ-ολίγον άντρα της, έναν πολλά υποσχόμενο πιανίστα (Κιμούρα) 5 χρόνια μικρότερο της. Λοιπόν ξέρετε όλοι πως θα εξελιχθεί η ιστορία. Αυτό που δεν ξέρετε είναι πως οι ήρωες μας σύχναζαν σε ένα club, όπου δούλευε ο αδερφός της πρωταγωνίστριας (Τακενόουτσι). Το club αυτό (που ήταν trendy) ονομάζονταν...



Ταρατατα! Club θέατρον! Στα ελληνικά! Και αφού οι Ιάπωνες δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά (εδώ που τα λέμε, ούτε αγγλικά ξέρουν) πως στο καλό το έβρισκαν; Κάπως έτσι:"Βρε, δεν πάμε να κωλοχτυπηθούμε σε εκείνο το club με το ελληνικό όνομα;"
Μάλιστα... Εκείνο το club με το ελληνικό όνομα... Καλό ακούγεται. Δεν φαντάζομαι να υπήρχαν κιόλας πολλά club με ελληνικό όνομα στο Τόκιο, ε;


2. (Αστείο) Yamada Taro Monogatari (2007) Με τους Kazunari Ninomiya (Nino), Sho Sakurai, Kazue Fukiishi...

Ok guys! Hands down, αυτή είναι η αγαπημένη μου ιαπωνική σειρά! Ο λόγος: Arashi! Δύο από τα μέλη του αγαπημένου μου συγκροτήματος πρωταγωνιστούν σε μια σειρά με θεματικό τραγούδι από Arashi, γεμάτη Arashi insider jokes (μέχρι και το ρόλο του Νίνο στο Letters from IwoJima σατύριζαν) και τρελά και παλαβά visual effects που έδιναν στη σειρά έναν αέρα anime. Στόρι: Ο Τάρο Γιαμάντα, είναι ο πιο δημοφιλής μαθητής του σχολείου του. Έξυπνος, καλότροπος και εργατικός. Αυτόματα όλοι υποθέτουν ότι είναι ζάμπλουτος ενώ στην πραγματικότητα ο Τάρο είναι τόσο φτωχός που δεν έχει ούτε φαϊ να φάει και δουλεύει σε πολλά μέρη για να θρέψει τα 6 του αδέρφια και τη μητέρα του. Οι παρεξηγήσεις ακολουθούν η μιά την άλλη σε μια ξεκαρδιστική και γλυκιά σειρά για την αγάπη, τη φιλία και την οικογένεια. Αλλά εμάς τι μας νοιάζει αυτό; Τίποτα θα μου πείτε. Έλα όμως που ο φτωχός μας Τάρο, για να δώσει ποικιλία στο μονότονο γεύμα (μόνο ρύζι) του φαντασιώνεται άλλα φαγητά. Και στο πρώτο επεισόδιο είναι ένα φαγητό που έπιασε η μύτη του... Τι φαγητό άραγε;



That's right folks! Souvlaki! The Greek specialty! Για όσους δεν διαβάζουν τα ιαπωνικά, αυτό γράφει η ταμπέλα. Καλά, θα το καταλαβαίνατε ούτως ή άλλως από την ελληνική σημαία. Ο Σο (λέγε με rapper, 1o άντρα της a2a!), στο background προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την Ελλάδα! Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι το κοντινότερο που θα έρθουν τα παιδιά (Arashi) στο Greece; Τ_Τ
Η φαντασίωση του ρυζιού σε σουβλάκι είναι τρομερή. Φυσικά, αφού το ζουμερό σουβλάκι είναι η απόλυτη φαντασίωση που αισθησιακα (all rights reserved by ExMrsAbramovich) γαργαλάει το μυαλό και τη γλώσσα μας. (Πόσο πρόστυχο ακούγεται αυτο;;;) Αλλά στην Ιαπωνία είναι τόσο ακριβό (500 yen= 3 euros) που ακόμα και αν σας έχει ανοίξει η όρεξη, θα σας κοπεί μαχαίρι. Καλύτερα να πάρετε κανά σούσι...


3. (Πολύ αστείο) Jitensha Shonenki (2006) Με τους Ryuhei Maruyama, Yasuda Shota και άλλους που δε θυμάμαι αλλά νομίζω ήταν γνωστοί...

Οκ. Αυτό δεν είναι ακριβώς σειρά. Είναι τηλεταινία. Η ιστορία ακολουθεί τον μπασίστα (Μαρουγιάμα) και τον κιθαρίστα (Γιασούντα) των Kanjani8 (δείτε παλιότερο ποστ) που ενσαρκώνουν 2 φίλους με το κοινό πάθος για την ποδηλασία. Όταν ο ένας τα φτιάχνει με την κοπέλα που αγάπαγε ο άλλος γίνονται κ***ς και χωρίζουν οι δρόμοι τους. Κοινως, μια γυναίκα μπήκε ανάμεσα τους. Όπως πάντα... Μετά βέβαια ακολουθεί επανένωση με ένα ταξίδι ποδηλασίας και αυτογνωσίας. Στη διάρκεια του ταξιδιού, βρήσκουν ένα ιδιοκτήτη καντίνας, ο οποίος πριν ξεκινήσει να πουλάει βρώμικα, ήταν ποδηλάτης, είχε γυρίσει όλη την Ευρώπη με ποδήλατο και είχε κάνει φίλους Ευρωπαίους με τους οποίους μιλάνε μέσω MSN (αθάνατο εργαλείο!!!). Αυτοί οι φίλοι είναι:



Έλληνες νησιώτες, Κρητικοί και Ρουμελιώτες! (μου αρέσε αυτό, κάνει ομοιοκαταληξία) Μάλλον ο φίλος του του έστειλε μια φωτό από τον διαγωνισμό παραδοσιακών χορών γιατί μου είναι κάπως δύσκολο να φανταστώ τους Έλληνες να κυκλοφορούν έτσι καθημερινά, με την ίδια άνεση που κυκλοφορούν οι Ιάπωνες με τα κιμονό. Επίσης για προσέξτε τα ονόματα στο MSN: Pita και Kallas! Pita είναι ο Ιάπωνας, όπως πρόσφατα ανακάλυψα. Μάλλον στην Ελλάδα έμαθε την λεπτή τέχνη παρασκευής της πίτας και άνοιξε καντίνα στην Ιαπωνία για να διαδόσει τη γέυση. Ο Έλληνας θα ναι κανάς από την Άνω Κωλοπετεινίτσα που στον ελεύθερο του χρόνο χορεύει παραδοσιακούς χορούς, ακούει όπερα ή μιλάει με έναν Pita! Επίσης, θέλω να δώσω μια αγκαλίτσα στο Γιάσου που είπε This is so cool (in japanese of course) και να δηλώσω πως αν ήμουν η γκόμενα για την οποία έγινε η φάση, με αυτόν θα έμενα και ας είναι ένα και τίποτα στο ύψος. Είναι γλύκας!

4.(Ξεκαρδιστικό) Tokkyu Tanaka 3Go (2007) Με τους Koki Tanaka, Chiaki Kuriyama, Takashi Tsukamoto, Rosa Kato

Χαχαχα! Αυτή ήταν πράγματι πολύ αστεία σειρά. Ο Κόκι Τανάκα των KAT-TUN (λέγε με rapper, 2ο άντρα της a2a) παίζει έναν άλλο Τανάκα, που πάσχει από μεγαλομανία, ενώ είναι ένας εντελώς αποτυχημένος, φοιτητής σε πανεπιστήμιο 3ης κατηγορίας. Κάπου τότε, στον πάτο της ζωής του, που αυτός νόμιζε κορυφή, γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του (Τσιάκι Κουριγιάμα, η γιαπωνέζα μούσα του Ταραντίνο - Annie Hall πόσο ανέβηκε το ποστ στα μάτια σου τώρα;;;), την Τερούμι η οποία ούτε να τον φτύσει. Αυτό που τον αλλάζει είναι η γνωριμία του με 2 tetsu (train otaku) που θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή και να σκεφτεί σοβαρά το μέλλον του. Ταυτόχρονα κυνηγάει και την Τερούμι με μια παρανοϊκή σχεδόν εμμονή η οποία μάλλον βγαίνει χαριτωμένα στους θεατές. Αλλά πάλι χ*******ε για το στορι. Αυτό που σας νοιάζει είναι η ελληνική αναφορά. Λοιπόν εντάξει. Ο ήρωας μας φοράει συχνά μπλουζάκια γνωστών Ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων. Ομάδες όπως Barcelona και Ajax. Έλα μου όμως που στο τέλος του 5ου επισοδείου και στις αρχές του 6ου σκάει μύτη με μια μπλούζα:




ΑΕΚ! ΑΕΚ Athens! Rofl! Τι στο... Όταν το πρωτοείδα έπεσα από την καρέκλα μου και γέλαγα για πολύ ώρα! Περιττό να πω ότι δεν μπόρεσα να πολυακολουθήσω και την ιστορία έτσι. Θέλω να ξέρω από που κι ως που είναι η ΑΕΚ τόσο γνωστή στην Ιαπωνία ώστε ένα μεγάλο idol να φοράει μπλούζα της; Άσε που ο Κόκι μοιάζει με τον Bruce Lee έτσι με τα κιτρινόμαυρα!Όταν λέω εγώ ότι οι ΚΑΤ-ΤUN είναι Έλληνες πάντως δε με πιστεύετε! Ιδού η απόδειξη. Πηγαίνει στο ίδιο αρχείο μαζί με: την ελληνική μπλούζα του Κάμε, το τραγούδι του Τζιν για την Ελλάδα, με φόντο τα ελληνικά νησιά στο Johnny's Summary 2004 και την επίσκεψη των Κάμε, Κόκι και Τζιν στην περιβόητη ταβέρνα "Ο Κώστας". Το αρχείο έχει τίτλο <Οι Έλληνες KAT-TUN> και πάει κατ'ευθείαν στο Λιακόπουλο! Για να μην προσθέσω το γεγονός ότι ο Κόκι ενσαρκώνει τον μέσο Έλληνα φοιτητή (μέσο Ιάπωνα με τίποτα) που τα ξύνει στο πανεπιστήμιο και ψάχνει για γκόμενες ή να βγάλει εύκολα φράγκα. Ο φραπές του λείπει και θα ναι κομπλέ. Θα τον φωνάζουμε ο Τανάκας. Ακούγεται ελληνικό. (Και επειδή το μπλογκ είναι ποδοσφαιρόφιλο αλλά χωρίς αντιπρόσωπο της ΑΕΚ, θα ορίσουμε τον Κόκι απ' εδώ και στο εξής οκ;)


5. (Άκρως ξεκαρδιστικό) Good Luck (2003) Με τους Takuya Kimura, Kou Shibasaki, Shinichi Tsutsumi, Naoto Takenaka.

Η ιστορία ενός συγκυβερνήτη αεροπλάνων και η σχέση του με τους συναδέρφους του. Φυσικά ακούγεται βαρετό. Αλλά είναι πολύ καλή σειρά. Έχουμε και περιπέτειες στον αέρα (αεροπλάνα που μένουν από καύσιμα, μεταφορά τραυματιών, blackout εν ώρα πτήσης). Απ' όλα τα καλά! Και τον Κιμούρα, τον απόλυτο ζεν πρεμιέ (ο οποίος είχε ήδη παντρευτεί τότε) στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ας μπούμε όμως στο ζουμί γιατί εδώ είναι όλα τα λεφτά. Ο πρωταγωνιστής μας μάλλον είναι πολύ άνετος γιατί κυκλοφορεί στο σπίτι με μια μπλούζα που γράφει:



Ναι, ναι αυτό που βλέπουν τα ματάκια σας! ΜΑΛΑΚΑ! Στα ελληνικά! Αν ήταν αγγλικά θα έλεγα οκ. Μάλλον καμιά αφρικανική ομάδα είναι. Αλλά αυτό δεν χωράει περεταίρω εξηγήσεις. Στη φωτό μάλιστα ο πρωταγωνιστής μας αναρωτιέται τι στο καλό κάνει και φοράει μια τέτοια μπλούζα (οκ δεν είναι αυτό αλλά φαίνεται έτσι, σωστα;). Πάντως, αυτοί που διάλεξαν την μπλούζα:
α) ήξεραν τι λέει και είχαν απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, καθώς το 3 από κάτω είναι αντιπροσωπευτικό. Είναι σα να λένε "Μαλάκα, πάρε 3" στους θεατές! Και μιας και αυτοί που δε σκαμπάζουν ελληνικά το τρώνε στη μάπα!
β) δεν ήξεραν τι λέει και απλά διάλεξαν μια μπλούζα στην τύχη.
γ) δεν ήξεραν τι λέει και τη διάλεξαν επειδή τα ελληνικά φαίνονται πολύ cool στους Ιάπωνες, οπότε στην προκειμένη περίπτωση, έκαναν μια άκρως αποτυχημένη αλλά ξεκαρδιστική επιλογή. Πόσο θα θελα να τους έλεγα τι σημαίνει!

Αυτά προς το παρόν παιδιά. Έχω και άλλα να βάλω στο μέλλον, καθώς οι Ελληνικές αναφορές ξεπετάγονται σα μανιτάρια! Να, η τελευταία ήταν στο Yukan Club τώρα το φθινόπωρο. Περίεργο είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι αναφορές γίνονται από Johnny's!!!

27 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Πόσο γέλασα!!!Και να φανταστείς ότι τα είχα ξαναδεί!Έχω να πω ότι Pita ήταν το πρέπον(!!!)να λέγεται ο Έλληνας!Άκου Kallas!
Το ΜΑΛΑΚΑΣ μένει ασχολίαστο!Ένας άνθρωπος να πάρει τηλέφωνο να τους πει τι σημαίνει δεν βρέθηκε;
Στην Ιαπωνία πρέπει να υπάρχει δάκτυλος της ΑΕΚ που τους πείθει ότι είναι μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα!
Επίσης αν αυτοί έρθουν στην Ελλάδα θα πάμε μαζί στο αεροδρόμιο.Εσύ για να τους δεις κι εγώ για να φωνάξω στον Αεκτζή:Welcome ρε παιχταρά!

a2a είπε...

Lol! Ωραίο σχόλιο! Πράγματι με νταβάντζωσες! Όταν οι KAT-TUN έρθουν στην πραγματικη τους πατρίδα θα πάρουν τον Κόκι να παίζει στην ΑΕΚ ή να τους γράψει κανά ραπ-καινούργιο ύμνο; Το "Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια" καντάντησε παλιό. Αλλά σίγουρα αυτός θα γράψει κάτι του στυλ του Make You Wet (το θυμάσαι το προστυχοτράγουδο;) και μετά η ΑΕΚ θα γίνει αισθησιακή!

Annie_Hall είπε...

Για την ΑΕΚ ο σωστός ο ύμνος ο πρόστυχος θα ήταν Make me wet!Τον τρώει που τρώει ας τον απολαύσει τουλάχιστον!

exMrsAbramovich είπε...

Τι ωραίες αναφορές, επιβεβαιώνεται κι ο Λιακό που λέει ότι οι Ιάπωνες είναι Έλληνες.
Και οι παρέες στην Ιαπωνία λένε "Πάμε θέατρον?"?
Ρε την Αεκ...Πάνε για πρωτάθλημα φέτος και απέκτησαν θαυμαστές μέχρι και στο εξωτερικό.
Η φωτό με τους έλληνες φίλους έιναι πολύ αντιπροσωπευτική γιατί περιέχει και νησιώτες και στεριανούς.
Εεεε, Annie_Hall κόσμιαααα....

Annie_Hall είπε...

Δεν φταίω!Με προκάλεσε ή όχι;
Και για τι πάει η ΑΕΚ; Πρωτάθλημα;Καλό κι αυτό!

Μαριλένα Ρίζου είπε...

Αν έρθουν τα κατούνια στην Ελλάδα θα έρθω και εγώ στο αεροδρόμιο! Δεν γίνεται να φωνάζετε χωρίς εμένα!

Erisadesu είπε...

sas eipa to ekana clopy paste sto forum mas

a2a είπε...

Lol! Εμένα δε με πειράζει πάντως αρκεί να έβαλες κανά λινκάκι για να μπαίνει κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Άντε και Αστέρα Τρίπολης!

Ανώνυμος είπε...

Αν νομίζετε ότ το τυπάκι είναι ο μόνος διάσημος οπαδός της ΑΕΚΑΡΑΣ είστε λάθος. Πάρτε Max Cavalera με t-shirt ΑΕΚ να γουστάρετε
http://egnatia.ee.auth.gr/~tom/images/cavalera.jpg

exMrsAbramovich είπε...

ΑΕΚ!
Η αγαπημένη των καλλιτεχνών.
Θεϊκή φωτό Zamuc

Annie_Hall είπε...

Ε όχι!Να δω και τους Maiden με εμφάνιση του Εργοτέλη και θα έχω κλείσει ως άνθρωπος, γυναίκα και οπαδός!

Μαριλένα Ρίζου είπε...

Έχω στο ελληνικό και θα βάλω και στο αγγλικό όταν αρχίσω πάλι να γράφω. Να βάλεις και εσύ για τις δικές μου σελίδες!!!

a2a είπε...

Για περισσότερες εμφανίσεις υπάρχει και το αγαπημένο μας photoshop! Maiden και Εργοτέλης καλά μου ακούγονται.Θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος του νέου τους άλμπουμ ή κάτι τέτοιο!

Ανώνυμος είπε...

αχαχαχα κορυφαιο!!
ειναι τρελοι αυτοι οι κινεζοι ρε φιλε..

a2a είπε...

Είναι Ιάπωνες. Μην τους λες Κινλεζους γιατί είναι σα να λένε τους Έλληνες Τούρκους ή κάτ τέτοιο! Αλλά οι Κινέζοι έχουν πάει πιο μακριά: Έχουν γυρίσει ολόληρη σειρά στην Ελλάδα που λέγεται Love of the Aegean Sea!

Ανώνυμος είπε...

ΑΕΚ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ!

MinO είπε...

Ti λες τώρα !!! :):)

Annie_Hall είπε...

Ρε κοίτα τα Χανουμάκια που χάρηκαν!Άντε πάντα τέτοια!Ή μάλλον πάντα ΜΕ τέτοια!Με τέτοια να χαίροντα ,τι θέλουν τώρα κούπες και χαζά!

Ανώνυμος είπε...

ειδες τι γινεται αν εχεις στο ροστερ σου τον Ριβαλντο;
νομιζουν οι Ιαπωνες πως εισαι μεσα στις καλυτερες ομαδες της Ευρωπης...

Ανώνυμος είπε...

annie_hall εσύ πρέπει να μην τον τρως καθόλου, για να έισαι τόσο κομπλεξικό, ε?

Annie_Hall είπε...

Η αλήθεια είναι οτι ποδοσφαιρικά δεν τον τρώω καθόλου(και καμιά φορά τον δίνω και 4 φορές να γουστάρω)!Άντε από τον Αστέρα καμιά φορά αλλά από αυτόν τον φάγαμε όλοι,δεν είναι ντροπή...

Ανώνυμος είπε...

hremiste hremiste... dn einai agnwsto oti h AEK einai h pio gnwsth ellhniki omada sto e3wteriko k eidika stin ameriki k tin asia...gia psa3te ti ligo kalutera lew egw..a oson afora tous gavrous ... sas perimenoyme sto oaka na rixete 4...mn fugete sta 4 fovamai

Ανώνυμος είπε...

Nai Nai .. ekei grafei AEK ... giati na mn grafei osfp e? mlkia! pou8enades

Tanaka είπε...

Xa!Xa! ti plaka!
Eimai AEK kai me lene Tanaka! fusika otan emena ellada Hmoun o Tanakas!!

PS Annoula Hall pou na to fantazosouna ti 8a etrwges ligo meta tis dHlwseis sou!!

Annie_Hall είπε...

Ξέρεις πόσες φορές έχω σκεφτεί την τραγική ειρωνία του πράγματος; Είναι σχεδόν τρομακτικό αυτό που συνέβει...

Ανώνυμος είπε...

eimai i Sera Eris apo to D-addicts, kala afto to post den iparxei apla ahahahahha
fovero eliosa sto gelio kai me ta sxolia sou :D