Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Κορεάτικες ταινίες: Introduction

Νέο ποστ! Ντιν ντον! Μου ήρθε έμπνευση!

Φυσικά όλοι ξέρετε την μεγάλη μου αγάπη για την Ιαπωνία. Και μιλώντας γι αυτή τόσο καιρό παρέλειψα να μιλήσω για την άλλη ασιατική χώρα που λατρεύω: την Κορέα (Νότια πάντα! Έτσι;) Αν και από κορεάτικα δε σκαμπάζω γρι (αντίθετα με τα ιαπωνικά που μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω πολύ καλά) παρά μόνο κάποιες λέξεις (anyeonghaseyo!), άντε μπορώ και να διαβάζω τα κορεάτικα γράμματα, αυτό δε με εμποδίζει από το να λατρέυω τη μουσική, τις τηλεοπτικές σειρές και κυρίως: ΤΙΣ ΓΑΜΑΤΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ! Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με ασιατικό κινηματογράφο ξέρει καλά τι μανούλες είναι οι Κορεάτες στις ταινιές. Και δε μιλάω μόνο για ταινίες θρίλερ ή σινεφίλ. Εξ'άλλου στην Ασία οι Κορεάτες δεν είναι φημισμένοι γι αυτό το είδος ταινιών... Το ρητό πάει ως εξής:

Αν θες να δεις καλό θρίλερ πάρε ιαπωνική ταινία. Για καλή ταινία δράσης πάρε κινέζικη. Και στην Κορέα πήγαινε για ρομαντικές κωμωδίες.

That's right folks! Στην Ασία οι Κορεάτες είναι πασίγνωστοι για τις ρομαντικές κωμωδίες τους (και γενικά για τις κωμωδίες τους). Μην κοιτάτε που στη Δύση φτάνουν μόνο κάτι σοβαρές από συγκεκριμένους σκηνοθέτες. Το ζουμί όλο βρίσκεται στις κωμωδίες! Που πιστεύω ότι είναι κλάσεις ανώτερες από τις αμερικάνικες. Χιλιάδες κλάσεις ανώτερες...

Μάλιστα μερικές από αυτές τις ταινίες οι Αμερικάνοι τις έκαναν remake (ούτε κατά διάνοια όσο καλές όσο τα ορίτζιναλ).

Από τότε που ανακάλυψα τις Κορεάτικες κωμωδίες έχω φάει τρελό κόλλημα και μπορώ να δω και 2 ταινίες σερί. Γελάω με την καρδιά μου και συγκινούμαι πολύ... Δηλαδή το πακέτο με τα χαρτομάντιλα καθώς και η τουάλετα είναι Must στην παρακολούθηση.

Φυσικά και τα θρίλερ είναι τρομερά. Τα περισσότερα έχουν πρωτότυπα σενάρια και σε τρομάζουν χαλαρά. Προς το παρόν δεν έχω δει πολλά (θέλει θάρρος) αλλά το δουλεύω...
Απ εδώ και πέρα αναμείνατε και πληροφορίες σχετικά με κορεάτικες ταινίες που είδα και μου άρεσαν. Πιστεύω πως αξίζουν...

9 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Με την Ασιατική κουλτούρα τα πάω φρικτά και το ξέρεις. Μου φαίνεται παράλογη σε πολλά σημεία και κυρίως στο τι θεωρείται ωραίος άντρας και τι όχι. Επίσης οι Κορεάτικες κωμωδίες δεν είναι το καλύτερο μου μιας και δεν ανταποκρίνονται στο είδος χιούμορ που μου αρέσει. Παρ' όλα αυτά πως τόλμησες ύπουλη πεσκανδρίτσα ενώ μιλάς για κορεάτικες ταινίες να μην αναφέρεις(έστω από σεβασμό και μόνο) τον τρισμέγιστο Κιμ Κι Ντουκ;

Αν ένα πράγμα έχει να προσφέρει αυτή η χώρα είναι οι ταινίες του! Ότι πιο καλλιτεχνικό έχω δει! Ντροπή σου για άλλη μια φορά! Το Ολομόναχοι Μαζί τρεις φορές την μία μετά την άλλη για εξιλέωση πρέπει να δεις!

Erisadesu είπε...

8elw kritki gia to i am a cyborg but thats ok.
ao koreatikes den exw dei poles
vasika twra pou to skeftomai mono kinezikes exw dei.
kores tou tsa mou leipsate

Satan_My_Lord είπε...

ε δώσε κανα τίτλο καλέ...

a2a είπε...

Ναι θα αρχίσω τα ποστ για τις ταινίες αλλά:
annie_hall: Αφού ξέρεις ότι δεν έχω δει Κιμ Κι Ντουκ γιατί δε μου κάθονται καλά αυτά τα σινεφίλ και αν δω το Ολομόναχοι Μαζί θα το κάνω για τον αγαπημένο μου JaeHee και μόνο!
erisabetsu-chan: Welcome back! Θα ρίξω καμιά επίσκεψη από το μπλογκ σας κάποια από αυτές τις μέρες! Το I'm A Cyborg But That's Ok το έχω στο pc μου εδώ και μισό χρόνο και δε το χω δει ακόμα γιατί σκεφτόμουν να το δω στο σινεμά. Ο κύριος λόγος φυσικά είναι ο Rain (ναι το ξέρω είμαι επιφανειακή που διαλέγω ταινίες με βάση τους πρωταγωνιστές και όχι τους σκηνοθέτες...)
satan_my_lord:θα δώσω και πρώτο πρώτο το πρόστυχο dasepo naughty girls!

Annie_Hall είπε...

Δεν την πρόλαβα και άρχισε να προτείνει πρόστυχα! Αρχίζω το μποϊκοτάζ και αντιπροτείνω το Ολομόναχοι Μαζί(η ελληνική μετάφραση του τίτλου απλά αντικατοπτρίζει τέλεια την ταινία)όπως και το Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Άνοιξη του Θεού Κιμ Κι Ντουκ και την τριλογία του Chan-wook Park: Sympathy for Mr. Vengeance, Oldboy και Sympathy for Lady Vengeance.

Όσο για το to i am a cyborg but thats ok δεν μου άρεσε και θα αναλύσω αύριο το γιατί(για να μην αγχώνεστε και χάσετε τον ύπνο σας, όχι τίποτα άλλο!)

Ανώνυμος είπε...

φίλε συμφωνώ απόλυτα!!!μόλις είδα το blog σου και βασικά δεν το πίστευα ότι υπάρχει κ άλλος που του αρέσει ο κορεάτικος κινηματογράφος. στην παρέα μου είμαι ο περίεργος που τα βλέπω.
οι κορεάτες είναι άπιαστοι στις ρομαντικές ταινίες. ιδιαίτερα στα δράματα.
όπως το απίστευτο the classic και το daisies.
δύο από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει και είναι πολλές.
αλλά κ οι ιάπωνες δεν πάνε πίσω όπως το the letter. βασικά αυτές θεωρώ τις 3 καλύτερες ταινίες που έχω δει μαζί με το the secret. όχι μόνο σε αγγίζουν αλλά ο συνδυασμός μουσικής με την εικόνα με αφήνει άφωνο.
μπράβο φίλε θα διαβάσω όλο το blog σου

DJ Fat B. Rip είπε...

καλα παιδια ειδα το dasepo και ποροθηκα. προτεινετε και αλλα τετοια, θα παθουμε τρελο εθισμο (τωρα γρηγορα, πρεπει να βρουμε καλη αφορμη να καψουμε την εξεταστικη μας)


κιαλλο κιαλλο


αντε αντε

bankoran είπε...

Είναι μερικά χρόνια τώρα που ασχολούμε με την Ιαπωνική κουλτούρα και ισως ειναι τα τελευταία 2 που η κορεατική μου έχει εμφανίσει το άναλογο ενδιαφέρον. Πραγματικά οι ρομαντικές κωμωδίες και τα θρίλερ τους ειναι το φόρτε τους.... Ε καλα για τα θρίλερ εξακολουθω να θεωρώ τα Ιαπωνικα πολύ ανώτερα...
Ηικανότητα των κορεατικών κωμωδιων να με κάνουν να γελάω μετα δακρύων είναι άλλο πραγμα! Είναι κάποιες DeFacto σκηνές που ξερω οτι θα τις δω σε κάθε μια τους αλλα και πάλι τις περιμένω με ανυπομονισία οπως το ξυλοφωρτωμα του/της πρωταγωνιστη/στριας απο την μητερα του/της... Το μεθύσι στις γραφικές υπαίθριες καντίνες... το κουβάλημα της πρωταγωνίστριας απο τον καλό της στην πλάτη του και φυσικλα ο παραλογισμός τησ τουαλέτας.... Ναι, εχω δει ταινίες απο διάφορες χώρες αλλα το να "τσαλακωνεται" το image του πρωταγωνιστη με το να τον δείχνει στην τουαλετα να "ανακουφίζεται". ε αυτο μπορω να πω οτι το βλέπω μόνο σε κορεάτικες ταινιες/ σειρες... προτείνω καποιες παρακάτω...
Please teach me English (Aigoo or I go)
my tutor friend 1&2
Oh my God 1&2
my wife is a gangster 1&2&3
windstruck
My sassy girl
ghost house
romantic assasin
Χμμ οι παραπάνω ειναι κατα βάση ρομαντικες κωμωδίες. Ελπίζω να τις ρίξετε μια ματιά και να μπορεσουμε να τις σχολιάσουμε...

Ανώνυμος είπε...

Παιδά συμφωνώ με τα όσα λέτε αλλά
πως τολμήσατε και δεν είπατε λέξη
για τον chan-wook-park ,δεν λέω
καλός και ο κιμ κι ντουκ και ο
κιμ τζιν γουν αλλά εγώ μιλάω για τελειότητα