Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Five Criminals . One Line Up . No Coincidence


Ίσως από τις εξυπνότερες ταινίες τις δεκαετίας. Ένας από τους πιο γοητευτικούς χαρακτήρες του κινηματογράφου. Ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς τις γενιάς του. Usual Suspects και το ερώτημα που σε βασανίζει σχεδόν δύο ώρες: Ποιος είναι ο Keyser Soze;


Πέντε κακοποιοί μετά τη σύλληψή τους ως ύποπτοι για τη ληστεία ενός φορτηγού, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία κομπίνα. Η μία κομπίνα φέρνει την άλλη και καταλήγουν να ανατιναχτούν σε ένα πλοίο εξαιτίας του Keyser Soze. Μόνος ζωντανός για να πει την ιστορία, ο Verbal Kint, ο οποίος και ανακρίνεται από τον Dave Kujan.


Δεν είναι καμία συγκλονιστική ταινία. Σε σημεία ίσως είναι και βαρετή. Χάρη όμως στις απίθανες ερμηνείες και στο ανατρεπτικό φινάλε γίνεται απίθανη. Ο Kevin Spacey σε διαστημική ερμηνεία, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι είναι εξαιρετικοί.


Μέσα από την ταινία, επαναπροσδιορίζεται το noir. Οι χαρακτήρες αλληλεπιδρούν υπέροχα. Η αλήθεια και το ψέμα είναι τόσο καλά πλεγμένες μεταξύ τους έννοιες, που πλέον είναι δυσδιάκριτο το που τελειώνει η μία και που αρχίζει η άλλη. Με εκνευρίζει λίγο αυτή η ταινία γιατί ενώ δεν με τρελαίνει, ή δεν τη θεωρώ σταθμό και τέτοια, πάντα θέλω να την ξαναδώ. Και όλο αυτό χάρη στο τρομερό φινάλε.


Σημασία δεν έχει ποιος είναι ο Keyser Soze. Αλλά το πως και το γιατί. Εκεί είναι το ανατρεπτικό της ταινίας και η μαγκιά της. Πολύ δυνατό σημείο της είναι και η αφήγηση και το μπρος - πίσω στο χρόνο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πληροφορίες να αποκαλύπτονται σιγά σιγά.

6 σχόλια:

CineTV-world είπε...

Συμφωνώ απόλυτα πως σε μερικά σημεία είναι κάπως βαρετή... Προσωπικά δεν μου αρέσει ιδιαίτερα (όχι πως δεν είναι καλή) και είμαι 1000% σίγουρος πως αν δεν είχε το ανατρεπτικό της φινάλε δε θα ήταν τόσο cult σήμερα...

ΥΓ: "Πολύ δυνατό σημείο της είναι και η αφήγηση και το μπρος - πίσω στο χρόνο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πληροφορίες να αποκαλύπτονται σιγά σιγά" Στο LOST αναφέρεσαι;;; :P :/

Annie_Hall είπε...

ΥΓ: Δεν ξεκολλάς με τίποτα ε; Όχι ρε στο BSG αναφέρομαι!!!

W. είπε...

Προσωπικά, όταν την είχα πρωτοδεί στο σινεμά κι επειδή μ έτρωγε και τότε η περιέργεια το είχα δειγωρίζοντας την ανατροπή του τέλους. Και μου είχε φανεί απλά καλή. Όταν βγήκε σε βιντεοκασσέτα την ξαναείδα... και αργότερα σε ντιβιντί... και είχε βελτιωθεί αρκετά στις επαναληπτικές προβολές, για κάποιον λόγο την απόλαυσα περισσότερο. Η ανατροπή εξηγεί πολλά σημεία νωρίτερα στην ταινία με πανέξυπνο τρόπο (π.χ. οι φάκελοι με τα ποινικά μητρώα παραδίδονται με τη σειρά που θα φάνε το καθεναν τους).

Επίσης, μη με βαρέσετε, αλλα εδώ θα κόλλαγε πάρα πολύ ένα καλό σίκουελ!

CineTV-world είπε...

Προς Annie:

ΥΓ: :)) :)) :)) (ναι σιγά μην αναφέρεσαι στο BSG!!! :P :/ :/)

Προς W:

Κι όμως μπορεί και να είχε ενδιαφέρον ένα sequel!!! Με ένα καλό σενάριο όλα είναι πιθανά...

kioy είπε...

Ωραία αναφορά!

Ένα φινάλε ανατρεπτικό, που έδωσε μια γερή ώθηση-σμπρωξιά στις ταινίες της δεκαετίας. Νομίζω (ξε)κάθαρα ο ηγέτης του κύκλου της!

Annie_Hall είπε...

Είναι αλήθεια ότι ο σεναριογράφος τα έχει σκεφτεί όλα. Και να σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε να το γράφει γιατί του φαινόταν cool ένα πόστερ με πέντε υπόπτους στη σειρά!!

kioy νομίζω ότι το "ηγέτης του κύκλου της" είναι κάπως υπερβολικό αλλά σίγουρα είναι πολύ έξυπνη και ευχάριστη ταινία.

Όσο για την ιδέα του σίκουελ, θα πρέπει να ασχληθούν με αυτό πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι για να είναι αξιόλογο.