Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

I can hit any bank I want, any time. They got to be at every bank, all the time...


Περίμενα την ταινία από τότε που έμαθα το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Μόλις είδα το trailer μετρούσα τις μέρες ανάποδα. Βέβαια οι προσδοκίες μου είχαν πέσει καθώς φοβόμουν πολύ όλη αυτή τη digital κατάσταση που επιχείρησε ο Mann.


Κι όμως δεν ήταν καθόλου κακή. Ίσα ίσα. Αισθητικά είναι από τα ωραιότερα αποτελέσματα. Εξάλλου πάντα η εποχή αυτή στο μυαλό φάνταζε καλογυαλισμένη και... HD!


Η ιστορία του Τζον Ντίλιντζερ λίγο πολύ γνωστή. Στυλ, γρήγορα αμάξια, ρίσκο, ζούσε τη ζωή του στα άκρα. Θράσος; Ίσως, αλλά τον έπαιρνε κιόλας. Από τις πιο ελκυστικές φιγούρες του εγκλήματος πάντα έδινε και θα δίνει αφορμή για συζητήσεις.


Με την ιστορία λοιπόν γνωστή θα σταθώ σε άλλα πράγματα που έκαναν την ταινία υπέροχη εμπειρία. Πρώτα απ' όλα η απόδοση της εποχής. Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι σωστή αλλά σίγουρα είναι όπως την φαντάζομαι. Όλη η ταινία αποπνέει αυτή την '30s αισθητική που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο. Εξαιρετική φωτογραφία και πολύ καλοδουλεμένο μοντάζ. Ο Mann δεν είναι από τους σκηνοθέτες που με ξετρελαίνουν. Οι δουλειές του όμως πάντα έχουν μια ξεχωριστή ποιότητα. Ακόμη όμως κι αν η υπόλοιπη ταινία με είχε αφήσει αδιάφορη δεν θα μπορούσα να μην ξετρελαθώ με τη σκηνή της μεταφοράς του Ντίλιντζερ. Πραγματικά από τις καλύτερες σκηνές που είδα φέτος στο σινεμά.


Οι ερμηνείες δεν θα μπορούσαν επίσης να μην είναι πολύ καλές. Τρεις από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους. Ο Johnny Depp κλέβει εύκολα την παράσταση καθώς τον Christian Bale τον δεσμεύει ο ρόλος ενώ την Marion Cotillard δεν την απολαμβάνουμε πολύ. Ωστόσο η τελευταία σκηνή της είναι ένα ποίημα!


Φοβερή επίσης ήταν και η μουσική. Πολύ ωραία επιλεγμένα κομμάτια και στο πνεύμα της ταινίας. Το μόνο μείον που μπορώ να δω είναι πως γενικά ο Mann παρουσιάζει το όλο θέμα επιφανειακά. Προσωπικά το είδα σαν μια διήγηση ιστορίας με αποχρώσεις ντοκιμαντέρ και δεν με ενδιέφερε πολύ μια τέτοια εμβάθυνση! Όπως και να έχει είναι από τις πολύ καλές ταινίες της σαιζόν...

4 σχόλια:

W. είπε...

Τώρα αν πω ότι είναι αριστούργημα θα με κράξετε;;; :/ :)

Annie_Hall είπε...

Υπερβολικό θα ήταν νομίζω. Εγώ πέρασα πολύ ευχάριστα, θα το ξαναδώ πολλές φορές, θα πάρω το DVD αλλά αριστούργημα δεν θα το πω. Από τα καλύτερα του Mann και σίγουρα μια πολύ καλή ταινία. Αυτή η μυρωδιά που πλανάται στον αέρα είναι οι δεδομένες υποψηφιότητες στα Όσκαρ. Μακάρι να είναι και το πρώτο του Depp(αν και στο Libertine μου άρεσε περισσότερο).

W. είπε...

Αισθάνομαι πολύ μόνος τώρα :(

Annie_Hall είπε...

Don't be. Απλά αριστούργημα είναι πολύ μεγάλη λέξη(12 γράμματα-για να κάνουμε και το κρύο χιουμοράκι μας-). Πάντως μπορώ να καταλάβω γιατί το λες και το ότι είσαι φαν του Mann το κάνει ακόμη πιο λογικό.