Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

The Birds


Συνεχίζοντας με Χίτσκοκ ρίξτε μια ματιά εδώ. Οι cameo εμφανίσεις του σκηνοθέτη είναι τόσο διασκεδαστικές(και με την ευκαιρία να δεν έχετε τσεκάρει αυτό το φόρουμ, κάντε το). Παντού βρίσκει τρόπο ο αθεόφοβος να χωρέσει! Και τώρα ας μπω στο ψητό...τα πουλιά!


Οι κάτοικοι ενός παραθαλάσσιου χωριού αναστατώνονται όταν τα πουλιά γίνονται ξαφνικά επιθετικά. Πολύ επιθετικά! Όλα τα πετούμενα της περιοχής φέρονται υπέρ του δέοντος παράξενα. Επιδεικνύουν νοημοσύνη ενώ διαφορετικά είδη δείχνουν να...συνεργάζονται. Οι κάτοικοι μοιάζουν ανήμποροι μπροστά στις επιθέσεις ενώ το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τρέξουν και να κρυφτούν.


Η όλη ατμόσφαιρα της ταινίας βασίζεται στην από αιώνες κοινή σταθερά του καλού θρίλερ, που θέλει την απειλή να είναι αναίτια και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Βέβαια όσοι από εμάς ξέρουμε δυο πράγματα παραπάνω γνωρίζουμε ότι αυτή η επιθετικότητα καθόλου αναίτια δεν είναι αλλά είναι μέρος του ύπουλου σχεδίου των απανταχού πουλερικών να κατακτήσουν τον κόσμο.


Η ταινία αυτή με έχει σημαδέψει. Δεν ξέρω αν πάντα φοβόμουν τα πουλιά ή λόγω αυτής της ταινίας. Είναι πάντως γεγονός ότι πρόκειται για πανκάκιστα πλάσματα που μέχρι και ο σατανάς έχει κλείσει την πόρτα της Κόλασης για την αφεντιά τους. Και δεν είναι μόνο το όλο τρομακτικό σκηνικό που σε κάνει να νιώθεις άβολα αλλά φυσικά και ο τεχνίτης Χίτσκοκ που θα κλείσει τους πρωταγωνιστές στα πιο μικρά μέρη παρέα με τα συμπαθή(not) ζώα ενώ άλλες φορές θα τους αφήσει εκτεθειμένους σε ανοιχτούς χώρους.


Δεν θα διστάσει να συμπεριλάβει στα θύματα μικρά παιδιά(κάτι που πολύ σπάνια βλέπουμε στο σινεμά) και να μην αφήσει την παραμικρή προστασία. Ίσως να μην είναι η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ αλλά για μένα κάνει πραγματικά καλά τη δουλειά της. Λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα ενώ ο τρόμος έρχεται φυσικά. Ίσως όχι τόσο όσο παλιά λόγω ηλικίας της ταινίας(τα εφέ είναι σχεδόν αστεία) αλλά σίγουρα μια μικρή ανησυχία τη νιώθεις.


Οι μόνες μου ενστάσεις είναι στον τίτλο, καθώς εγώ θα το τιτλοφορούσα "Κωλόπουλα" αλλά και στο είδος των πτηνών καθώς λείπουν τα σατανικότερα και πιο υποχθόνια όλων: τα περιστέρια!

2 σχόλια:

W. είπε...

Μοιράζομαι το απύθμενο μίσος σου για τα απόκοσμης κακίας και μοχθηρότητας πτηνά που ακούνε στο όνομα περιστέρια. Κάθε φιλειρηνική και αντιπολεμική σκέψη που έχω αποθηκεύσει στο μυαλό μου διαγράφεται αμέσως στη φρικιαστική θέα αυτών των ύπουλων και βλοσερών ζώων τη στιγμή που αφοδεύουν άφθονο βρωμερό υλικό στη βεράνα μου :/ :/ :/ :/

Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να λατρέψω την ταινία!!!! :)

Πέρα από την πλάκα, ο Χίτσκοκ έκανε μια ανατριχιαστική και διαχρονικά επίκαιρη οικολογική αλληγορία για το οριστικό τέλος του κόσμου.

Αριστούργημα.

Annie_Hall είπε...

Μαζί σου για το αλληγορικό του πράγματος αλλά τα περιστέρια θα το κάνουν αυτό κάποια στιγμή, ασχέτως οικολογικής συνείδησης του είδους μας. Απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.

Πάντως πόσο τρομακτική(ή έστω άβολη) μπορεί να γίνει μια ταινία όταν η απειλή είναι κατι φαινομενικά άκακο.