Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Pirates of the Caribbean

Πριν μερικές μέρες πέτυχα και φυσικά για εκατομμυριοστή φορά κάθισα και ψιλοχάζεψα το τρίτο μέρος των πειρατών της Καραϊβικής. Το τελευταίο κερδοφόρο franchise της Disney που όλοι παρακαλάμε να τελειώσει αλλά πολλοί από μας θα τρέξουμε από τους πρώτους να δούμε το τέταρτο μέρος αν και όποτε βγει!

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Η πρώτη ταινία ήταν το λιγότερο εξαιρετική. Το χιούμορ αστείρευτο, η ιστορία πειστική και καθόλου τραβηγμένη και ήταν και η πρώτη γνωριμία με τον Jack Sparrow και έναν Johnny Depp να διασκεδάζει απίστευτα και να μας παραδίδει μια ντελιριακή ερμηνεία που φτάνει την ταινία σε νέα επίπεδα.

Η Disney κινείται στο αγαπημένο της politically correct υφάκι από το οποίο όσο ο Jack προσπαθεί να απαγκιστρωθεί τόσο η κρυόπλαστη, αντιπαθητική Elizabeth και ο ωραίος αλλά υπερφλώρος Γουίλ κρατάνε σφιχτά. Τους ήθελα λίγο πιο αλάνια, κάτι που σε όλες τις ταινίες πλησιάζουν και πάνω που λες «ναι ρε συ, φέρονται σαν άνθρωποι» στο χαλάνε.

Την παράσταση εύκολα κλέβει ο Jack και όλη η ταινία στηρίζεται στους όχι και τόσο στιβαρούς ώμους του(θυμήθηκα ατάκα Γεωργίου για ένα γήπεδο και τους ώμους του Κωστέτσου) αλλά δεν μπορούμε να μη σταθούμε στον εκπληκτικό επίσης κάπταιν Μπαρμπόσα! Ο Geoffrey Rush είναι μοναδικός στο ρόλο του κάνοντας τον, τον αγαπημένο κακό της υπόθεσης. Στα θετικά και η φοβερή μουσική, τα απίθανα εφέ και φυσικά τα χιούμορ. Πραγματικά γελάς και όχι μόνο με τις ανεκδιήγητες καταστάσεις.

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest

Η ομολογουμένως ποιοτική δουλειά και κυρίως η επιτυχία και τα κέρδη του πρώτου οδήγησαν στη δημιουργία δεύτερου. Κακό δεν το λες. Κατώτερο του πρώτου, σίγουρα. Έχει όμως ένα τεράστιο θετικό… Το ατέλειωτο χιούμορ που ξεπερνάει κατά πολύ το πρώτο και χρησιμοποιείται επιτυχώς για να καλύψει τις τρύπες και τις ηλιθιότητες του σεναρίου, τη μεγάλη διάρκεια και κυρίως την αίσθηση “αυτοί τώρα μου κλέβουν τα λεφτά κι εγώ το ανέχομαι” που σου αφήνει η ταινία.

Ο Johnny Depp εκπληκτικός και ασυγκράτητος για άλλη μια φορά, γίνεται ένα με τον τρελιάρη πειρατή και μας αποζημιώνει. Οι υπόλοιποι δεν είναι κακοί αλλά αυτή η Νάιτλι στο λαιμό θα μου κάθεται πάντα κι εδώ έχω κι ένα λόγο παραπάνω καθώς αυτό που κάνει η κακιά γυναίκα στο τέλος δεν συγχωρείται εύκολα!

Pirates of the Caribbean: At World's End


Και κάπου εκεί ήρθε το τρίτο μέρος να αποτελειώσει την καταστροφή που το δεύτερο ξεκίνησε. Αβάσταχτα μεγάλη διάρκεια, ιστορία τραβηγμένη από τα μαλλιά, νιώθεις σαν να σε περνάνε για ηλίθιο οι παραγωγοί! Τα θετικά εδώ είναι το εξής ένα: Johnny Depp! Ο οποίος φαίνεται ακούραστος σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που σου αφήνουν την αίσθηση ότι κάνουν αγγαρεία(χωρίς να μπορείς να τους αδικήσεις βέβαια).

Τα αστεία πλέον χιλιοπαιγμένα, οι καταστάσεις υπερβολικές και η ιστορία βαρετή. Ευχάριστη έκπληξη ο Κιθ Ρίτσαρντς κυρίως για το αρχειακό του πράγματος! Επίσης οι γυναίκες αποζημιώνονται με την ωραιότερη εμφάνιση του Ορλάντο Μπλουμ, που την έχει δει Κρητικός και περιμένεις ν’ αρχίσει τις ρακές και τις μαντινάδες από στιγμή σε στιγμή! Και το παραδέχομαι εγώ που δεν τον έχω και σε μεγάλη υπόληψη σαν άντρα. Αλλά και με μία σκηνή η οποία περιλαμβάνει τον Johnny Depp σε όλα τα πιθανά κι απίθανα αντίτυπα. Πίστευα ότι η φαντασίωση κάθε γυναίκας εκπληρωνόταν στο Μυστικό Παράθυρο με τους δύο Johnny Depp να έρχονται αντιμέτωποι. Αλλά όπως φαίνεται δεν είχα δει τίποτα!

Προσωπικά δηλώνω φαν των ταινιών και σίγουρα αν ακολουθήσει κι άλλη θα τη δω(με μισή καρδιά βέβαια) καθώς ακόμη και η χειρότερη είναι διασκεδαστική κι ευχάριστη. Όμως είναι κρίμα να θυσιάζεται έτσι μία πραγματικά καλή ιδέα για μερικά(εκατομμύρια βέβαια) δολάρια παραπάνω. Όπως επίσης είναι κρίμα ηθοποιοί πραγματικά καλοί να αναλώνονται στο ίδιο πράγμα τόσο καιρό. Το μόνο που θα μου λείψει όταν αποφασίσουν να λήξουν αυτό το πανηγύρι θα είναι οι δύο απίστευτοι πειρατές από το πλήρωμα του Μπαρμπόσα, που μοιάζουν να βγήκαν από τους Πειρατές του Πολάνσκι(που κι αυτό είδα πρόσφατα και γέλασα πολύ περισσότερο) και σε κάνουν να ξεκαρδίζεσαι.

7 σχόλια:

Chris Z. είπε...

Me τίποτα δεν περίμενα σχόλιο πάνω στον Polanski στο τέλος... :)
Το τρίτο μέρος δεν το έχω δει ποτέ μιας και όταν βγήκε δεν είχα τη δυνατότητα για πολλές ταινίες, οπότε και το έφαγε το σκοτάδι... Αλλά απ'ότι βλέπω εδω/μαθαίνω και απ'αλλού/ακούω τον κόσμο, δεν χάνω και τπτ...

Την καλημέρα μου...

Annie_Hall είπε...

Μα είναι φοβερή ταινία(Και ο Πολάνσκι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης)! Έχει τρομερό γέλιο...

Το τρίτο μέρος δεν είναι πολύ κακό. Η σύγκριση είναι που το καίει! Αν σου άρεσαν τα άλλα δεν θα κακοπεράσεις. Είναι και καλοκαιράκι τώρα, ταιριάζει!

Καλημέρα:)

W. είπε...

Ακριβώς με την ίδια διάταξη θα τα τοποθετούσα κι εγώ. Μπρε, πως συμφωνούμε τόσο πολύ τελευταία;; :)

Annie_Hall είπε...

Δεν νομίζω να διαφωνούν πολλοί με αυτή τη σειρά προτίμησης. Το δεύτερο πάντως νικάει στο γέλιο!

Ανώνυμος είπε...

Το 3ο ούτε εγώ το είδα. Κάπου ξεχάστηκε...
Θα συμφωνήσω όμως για τους πειρατές του Πολάνσκι, αν και πάνε πολλά χρόνια από τότε που την είδα...

Annie_Hall είπε...

Να το δεις αλλά μόνο αν έχεις μικρές προσδοκίες και πολύ ελεύθερο χρόνο ;)

Καλύτερα ξαναδές του Πολάνσκι!

W. είπε...

Καλά, στο δεύτερο είχα πεθάνει στα γέλια όταν ο Τζακ προσπαθούσε να αποδράσει με τη σούβλα στην πλάτη :))