Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Assault on Precinct 13

Παίρνεις το Rio Bravo. Το φέρνεις σε μια πιο σύγχρονη εποχή. Βγάζεις τον John Wayne. Κάνεις τους κακούς να μη βγάζουν άχνα και να μη έχουν καμία σχέση με κάποιον κρατούμενο. Στο αστυνομικό τμήμα τοποθετείς ελάχιστο κόσμο και ακόμη πιο ελάχιστα όπλα και σφαίρες. Πως το παραπάνω θα γίνει αριστούργημα; Το δίνεις στον Carpenter και στο κάνει αγνώριστο!!!


Αποπνικτική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που τόσο όμορφα χτίζει πάντα ο Carpenter? Checked!
Χαρακτήρες πρωτότυποι και διαφορετικοί? Checked!

Άρωμα b-movie? Checked!



Και να που παρακολουθείς κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε καν ενδιαφέρον με ενθουσιασμό και αγωνία. Το εύρημα των σιωπηλών κακών τους κάνει ακόμη πιο απειλητικούς. Αν και η εν ψυχρώ δολοφονία ενός κοριτσιού στην αρχή κιόλας της ταινίας δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια να τους δεις έστω και με κατανόηση.


Από την άλλη, οι πολιορκημένοι αστυνομικοί και κρατούμενοι δεν είναι ούτε οι κλασσικοί Αμερικάνοι μπάτσοι ταινιών, ούτε οι κλασσικοί super badass κρατούμενοι. Απλά βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και πρέπει να φερθούν ηρωικά ή να πεθάνουν. Μεταξύ τους δεν συμπαθιούνται αλλά η ταινία δεν θα αναλωθεί σε άσκοπα καυγαδάκια. Από την άλλη κάποια κλισεδάκια υπάρχουν αλλά δεν θα ήθελα και να λείπουν. Όπως ένας έρωτας που είναι έτοιμος να γεννηθεί από στιγμή σε στιγμή ή κάποιες κωλόφαρδες στιγμές των “πολιορκημένων”.


Το μεγαλύτερο προσόν της ταινίας είναι η ατμόσφαιρα. Κλεισμένοι στο μικρό αστυνομικό τμήμα, οι πρωταγωνιστές περιμένουν την επόμενη επίθεση των πολιορκητών τους. Δεν ξέρουν γιατί τους επιτίθενται, ούτε πότε θα το κάνουν. Έχουν να αντιμετωπίσουν την εξωτερική απειλή και ταυτόχρονα να συνεργαστούν. Η μάχη είναι άνιση και το ξέρουν. Ή θα πεθάνουν ή θα πεθάνουν παίρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους από τους “έξω” μαζί τους!


Το δεύτερο τεράστιο προσόν είναι οι κακοί. Δεν ακούμε τη φωνή τους και για κάποιο λόγο μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται όσο περνάει η ώρα. Δεν βιάζονται και αυτό τους κάνει ακόμη πιο απειλητικούς. Θυμίζουν ζόμπι και καθόλου τυχαίο δεν πιστεύω ότι είναι αυτό. Τα όπλα που χρησιμοποιούν έχουν όλα σιγαστήρα κάνοντας την επίθεση ακόμη πιο…ήσυχη! Ο ήχος από τις σφαίρες σου γαργαλάει το μυαλό και σε αγχώνει απίστευτα…


Απόλυτο must see! Το ριμέικ δεν το έχω δει αν και έχω ακούσει καλά λόγια. Έχω άλλες ταινίες στην άκρη προς το παρόν...

Thanks Zamuc που με το ποστ σου για το The Thing μου θύμισες να ξαναδώ ταινίες που είχα καιρό :)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χα! μου αρέσει αυτό το παιχνιδάκι. Σκέφτομαι εντός των ημερών να (ξανα)δω κάποιο άλλο κλασσικό του Carpenter για να ανταπαντήσω...
(Halloween? little china? escape from NY? θα το σκεφτώ)
Αν και από ότι διαβάζω στο post σου μάλλον το Assault θα πρέπει να δω...

Annie_Hall είπε...

Halloween!Halloween! Ή το Christine αν δεν το έχεις δει!

Chris Z. είπε...

"Why would anybody want to shoot at a police station?"
Και μετά μας λένε τα δικά τους.. Αιώνες μπροστά ο άνθρωπος...

Halloween, christine, Little China, Starman, Escape's, Dark star, Φog, Prince of Darkness........ Eίναι τόσα πολλα τα αριστουργήματα....

Τελικά τον λατρεύουμε τον τύπο, και ας τον κράζουν κάποιοι συνεχώς...

Annie_Hall είπε...

Η διαφορά είναι ότι σήμερα η ερώτηση θα ήταν "Why wouldn't somebody want to shoot at a police station?"

Και βέβαια τον λατρεύουμε! Πες μου ποιος τον κράζει να μπω σε μια Plymouth του 58 φορώντας τη μάσκα του Μάικλ και κρατώντας και να του κάνω ντου σαν τον Kurt Russell στο Εscape from NY!!!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Θέλει και ρώτημα; :Ρ
Για μένα η καλύτερη ταινία του γέρου είναι το The Thing και από κοντά το They Live!...

Πάντως έπρεπε να πάει 150 χρόνων για να κάνει σοβαρό φιλμ και εννοώ το Cigarette Burns που έκανε για την σειρά. Άψογο, συμφωνείτε;

W. είπε...

Έεεεεετσιιιι!!!!!

Μεγιστοτεράστιος ο Πάνος που ανέφερε το THEY LIVE. Αλήθεια, γιατί δεν κάνετε hommage και σε αυτό;; ;)

Annie_Hall είπε...

Πάνε το Cigarette Burns είναι από τα καλύτερα της σειράς. Γενικά σε αυτή τη σειρά υπάρχουν αρκετά διαμαντάκια(και πολλές μούφες βέβαια!). Πρώτη φορά από τα μέρη μας αν δεν κάνω λάθος. Καλώς μας ήρθες:)

Costello ένα ένα! Overdose θα πάθουμε καλοκαιριάτικα!

ΠΑΝΟΣ είπε...

Ίσως πρώτη φορά. Για να είμαι ειλικρινής δεν σας διάβαζα κιόλας, αλλά δεν το κάνω και με πολλά μπλογκ αυτό. Βλέπω πως έκανα λάθος. Θα σας επισκέπτομαι. Καλό βράδυ!!