Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Hunger


Ήθελα πολύ καιρό να δω αυτή την ταινία αλλά τώρα τα κατάφερα. Πολύ σκληρή και δεν την παρακολουθείς καθόλου ευχάριστα. Αυτό δεν το λέω για κακό. Είναι κάποιες ταινίες που σε παρασύρουν, χάνεσαι μέσα τους και δεν καταλαβαίνεις πότε τελείωσαν. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που σου είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσεις μέχρι τέλους. Όχι όμως γιατί είναι κακές αλλά γιατί είναι υπερβολικά ωμές και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την ωραιοποιημένη πλευρά των πραγμάτων(στον κινηματογράφο τουλάχιστον).


Μέλη του IRA θέλουν να αναγνωριστούν ως πολιτικοί κρατούμενοι. Κάθε πράξη αντίστασης από μέρους τους θα αντιμετωπιστεί γρήγορα με βία και ταπείνωση από μέρους των φυλάκων. Και τελικά θα στρέψουν τη βία ενάντια στους ίδιους τους εαυτούς τους καταφεύγοντας στο βασικότερο των ανθρωπίνων συναισθημάτων(όπως τόσο εύστοχα παρατηρείται στην ταινία) τον οίκτο.


Η απεργία πείνας μοιάζει μονόδρομος για τον πρωταγωνιστή. Οι σκηνές που θα ακολουθήσουν είναι παραπάνω από δυσάρεστες. Όχι ότι δεν έχουμε δει χειρότερα αλλά κάποια πράγματα δεν συνηθίζονται... Πριν από αυτές ένας πολύ καλογραμμένος, καλοπαιγμένος και καλοσκηνοθετημένος διάλογος έρχεται να ανεβάσει μια ταινία που μέχρι τότε ήταν απλά καλή. Βέβαια είναι δυσάρεστη. Σου αφήνει ένα σφίξιμο στην καρδιά και έναν κόμπο στο στομάχι αλλά αξίζει! Από τις ταινίες που με δυσκολία ξαναβλέπεις αλλά ούτως ή άλλως θυμάσαι για καιρό.


Ο Steve McQueen στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα μας χαρίζει ένα εξαιρετικό δείγμα. Σκηνοθέτης με μέλλον και φοβερή αντίληψη. Τρομερές σκηνές που από τη στιγμή που αρχίζει η απεργία πείνας αποκτούν μια εσάνς ντοκιμαντέρ. Από τη μέση και μετά είναι ένα μικρό διαμάντι.Τα πλάνα του γυμνού, υποσιτισμένου σώματος του Michael Fassbender είναι αριστοτεχνικά.


Michael Fassbender. Ο λόγος που ήθελα να δω την ταινία. Τον θυμόμαστε σαν Stelio στους 300 αλλά δεν ήταν ο ρόλος του εκεί που με έκανε να θέλω τόσο πολύ να τον ξαναδώ. Πρόκειται να παίξει στο Inglourious Basterds και ήθελα να δω περί τίνος πρόκειται. Ε λοιπόν είναι πολύ καλός. Πολλά υποσχόμενος και αυτός αφήνει ελπίδες για μεγάλα πράγματα στο μέλλον.

2 σχόλια:

kioy είπε...

Άντε γιατί είχες αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς!
Συμφωνώ με όσα λες, αν και δεν βρήκα την ωμότητα, την ένταση και τη σκληρήτητα της αποτρεπτικό παράγοντα για κάποια επαναπροβολή της...

Άλλωστε ο τρόπος που κοιτάς τα πράγματα εξαρτάται τόσο από την ίδια τη μορφή τους, αλλά και από την προσωπική θέση του βλέμματος σου! :)
Χαιρετώ, την καληνύχτα μου!
Τι λες θα τον προσέξει ο Tarantino?

Annie_Hall είπε...

Ίσως έχεις δίκιο αλλά δεν νομίζω να την ξαναδώ σύντομα.

Εννοείται πως θα τον προσέξει. Πάντα προσέχει τους ηθοποιούς του. Εδώ είμαι σίγουρη πως θα κάνει τον Eli Roth να παίξει αξιοπρεπώς!