Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Thriller: A Cruel Picture


Πρόκειται για Σουηδικό(!) revenge movie με κλισέ υπόθεση. Νεαρά που έχει βιαστεί σε παιδική ηλικία από τρελό γέρο έχει μείνει μουγκή και δουλεύει σε μια φάρμα. Κάποια μέρα χάνει το τελευταίο λεωφορείο για το σπίτι της και όταν ένας τύπος προσφέρεται να την πάει δεν το σκέφτεται καθόλου και μπαίνει στο αμάξι.


Η κοπελίτσα φαίνεται πολύ αθώα και αφελής, έτσι δέχεται να πάει και για φαγητό με τον τύπο που μόνο φωτεινή επιγραφή δεν έχει πως είναι κάτι κακό. Τελικά η μικρή είναι ότι πιο ηλίθιο κυκλοφορεί σε Σουηδική έκδοση!!! Τον ακολουθεί και στο σπίτι του! Αυτός της ρίχνει κάτι στο ποτό και στη συνέχεια ακολουθεί την κλασσική τεχνική. Την εθίζει στην ηρωίνη ώστε να την εκβιάζει με τη δόση της.


Την αναγκάζει να γίνει πόρνη και όταν αυτή αρνείται της βγάζει το μάτι! Οι σκηνές που ακολουθούν είναι πολύ σκληρές και συνιστώ fast forward. Το κορίτσι μας όμως αντί να κάψει ότι εγκεφαλικό κύτταρο έχει από την ηρωίνη ετοιμάζει σχέδιο εκδίκησης και μάλιστα πολύ σκληρό.


Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του τύπου (καλός βλάκας κι αυτός) και την αφήνει να βγει έξω που και που. Της δίνει μάλιστα και κάποια ποσοστά από τις εισπράξεις(ένσημα δεν ξέρω αν της κολλάει αλλά όσοι λένε πως είναι τέλειο να δουλεύεις στη Σουηδία κάτι θα ξέρουν). Η Frigga ξοδεύει τα λεφτά της σε μαθήματα καράτε, σκοποβολής αλλά και οδήγησης. Μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολεμική μηχανή γεμάτη μίσος για όσους κατέστρεψαν τη ζωή της(πόσο γλαφυρό ήταν αυτό).


Θα πάρει λοιπόν μια καραμπίνα, θα φορέσει τη μαύρη καμπαρντίνα και το μαύρο eye-patch(πάντα το ταιριάζει χρωματικά με τα ρούχα της) και θα βγει παγανιά.Ένας ένας οι υπεύθυνοι αλλά και όσοι τύχει να προσπαθήσουν να τη σταματήσουν, θα βρίσκουν τραγικό θάνατο.


Ok τίποτα καινούριο, τίποτα διαφορετικό! Το I Spit On Your Grave πολύ πιο εμπνευσμένο. Όμως αυτή η ταινία έχει προσφέρει πολλά περισσότερα στον κινηματογράφο απ' όσα φαίνεται. Από αυτήν εμπνεύστηκε ο Quentin το Kill Bill... Η Frigga θα σου θυμίσει την Elle Driver. Η εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες ποιητικές σκηνές του Tarantino(άλλωστε είναι και σε διαφορετικό χρόνο μέσα στις ταινίες) αλλά είναι είναι κοινό στοιχείο. Η σκηνή που η Frigga χάνει το μάτι της(υπάρχει η φήμη ότι ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε αληθινό πτώμα για το κοντινό) θυμίζει πολύ τη σκηνή που ο Budd απειλεί το...μάτι της Νύφης.


Τα εφέ είναι της πλάκας(τα αυτοκίνητα ανατινάζονται πολύ παράξενα, για να μη σχολιάσω τους πυροβολισμούς που αφήνουν μεν λεκέδες στα ρούχα αλλά τρύπες όχι!) και όλα μοιάζουν δικαιολογία για το φτηνό πορνό της ταινίας. Παραδόξως όμως τα τελευταία λεπτά, όπου η εκδίκηση ολοκληρώνεται είναι αρκετά καλά. Έξυπνα κόλπα και μια επική τελική σκηνή θα σώσουν κάπως την κατάσταση!


First they took her speech...then her sight...When they were finished she used what was left of her for her own frightening kind of REVENGE!

Δεν υπάρχουν σχόλια: