Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Cul de sac


Δύο κακοποιοί ψάχνουν καταφύγιο σε έναν απομονωμένο πύργο. Ο ένας, τραυματισμένος δεν θα τα καταφέρει όμως ο άλλος θα φτάσει ως εκεί και θα κρατήσει ομήρους το περίεργο ζευγάρι κατοίκων.


Ο George αρχίζει να συνέρχεται από την κρίση μέσης ηλικίας που τον έκανε να κλείσει το εργοστάσιο, να χωρίσει τη γυναίκα του και να παντρευτεί μία πολύ νεώτερή του, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να τον υποτιμά και να του θυμίζει πως δεν είναι όσο άντρας θα ήθελε. Εκείνος υπομένει στωικά όσα του κάνει ή του λέει είτε γιατί την αγαπάει είτε γιατί δεν ξέρει πως να αντιδράσει.


Δύο άνθρωποι που φανερά έχουν βαρεθεί και κουραστεί αλλά ακόμη ο ένας δεν το έχει συνειδητοποιήσει ενώ η άλλη δεν θέλει ίσως να το παραδεχτεί. Και σε αυτό το σημείο τους βρίσκει ο Dickie. Σκληροτράχηλος και άγριος δεν είναι δύσκολο γι΄αυτόν να κουμαντάρει τον George. Όχι όμως και την Teresa, η οποία όμως διασκεδάζει πολύ. Το ζευγάρι θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει της ομηρίας του. Όμως δεν κάνει παρά μόνο κάποιες καταδικασμένες στην αποτυχία απόπειρες. Γιατί παραμένουν δέσμιοι του άγνωστου αυτού άντρα; Ο μεν George φοβάται. Θέλει να μείνει ψύχραιμος και να περιμένει να τελειώσει όλο αυτό. Η δε Teresa το βλέπει σαν μια διέξοδο στην ανία της. Επιτέλους έγινε κάτι ενδιαφέρον και είναι αποφασισμένη να το διασκεδάσει.


Η ταινία καταβάθος είναι κωμωδία. Υποβόσκει παντού το τρομερό χιούμορ που πάντα είχε ο Πολάνσκι. Ταυτόχρονα σαρκάζει την αστική τάξη και παίζει όπως μόνο αυτός ξέρει με τους χώρους δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι μπερδεύονται, ένα κτίσμα αλλόκοτο όπως οι κάτοικοί του (και οι νυν και ο πρώην) όπου το μέσα από το έξω σχεδόν δεν ξεχωρίζει. Φυλακισμένοι σε μια φυλακή με ορθάνοιχτες πόρτες οι πρωταγωνιστές, τόσο φυσικά από τον Dickie όσο και ψυχικά σε μια κατάσταση που μόνοι τους επέλεξαν αλλά δεν τους ικανοποιεί!


Όπως συνηθίζει ο Polanski απομονώνει τους πρωταγωνιστές του και αφήνει την ένταση και την κλειστοφοβία να κάνουν τα υπόλοιπα! Δουλεύει επιδέξια την κάμερα και τους φακούς και καδράρει υπέροχα τους τρεις χαρακτήρες. Υπέροχη τελική σκηνή, σχεδόν σπαρακτική, μπορεί να μη είναι ευχάριστη ή ακριβώς αναμενόμενη όμως με έναν πολύ παράξενο τρόπο σε λυτρώνει σαν θεατή.

14 σχόλια:

CineTV-world είπε...

Ούτε ακουστά δεν το είχα!!! Αλλά δεν είμαι και fan του συγκεκριμένου σκηνοθέτη... :P

theachilles είπε...

http://theachilles.blogspot.com/2008/03/cul-de-sac-1966-roman-polanski.html

Ένα παλιό κειμενάκι στο δωμάτιο για έναν από τους πλέον αγαπημένους μου σκηνοθέτες. Ταιριάζουμε annie...

Annie_Hall είπε...

Το είχα διαβάσει τότε :) Μα είναι τρομερός στη δουλειά του! Επιτέλους επέστρεψες με κινηματογραφικά κείμενα(κρίμα που δεν έχω δει ακόμη αυτές τι ταινίες!).

Jack κακώς! Ταλεντάρα το λιγότερο...

lt.aldo raine είπε...

sxetika asxeto:

to Repulsion to xi di kanis

Annie_Hall είπε...

Κανονικά η απάντηση στην ερώτησή σου πρέπει να είναι"όλοι" αλλά από τον Jack δεν ξέρω τι να περιμένω.

Υπέροχη ταινία, άκρως Πολανσκική με λίγο περισσότερο αισθησιασμό. Απόλυτα συμβολική...

CineTV-world είπε...

"to Repulsion to xi di kanis"

Δυστυχώς όλοι... :P :))

Προς Annie:

Σιγά τον αισθησιασμό!!! Συμβολική, αλλά βαρετά συμβολική... :P

Annie_Hall είπε...

Αφού δεν είσαι φαν, τι συζητάμε;

theachilles είπε...

Δυστυχώς;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Annie_Hall είπε...

Πες τα ρε Αχιλλέα!!!

Αλλά δεν είναι για όλους, το μόνο σίγουρο. Έχω ακούσει την εξής ατάκα: "αυτό δεν είναι Αποστροφή, διαστροφή είναι"! Βέβαια από άτομο που κάθε προσπάθεια που έκανα να δει Polanski έπεσε στο κενό(εκτός από τον Πιανίστα). Σταμάτησα να προσπαθώ και πήρα απόφαση ότι δεν αρέσει σε όλους :(

CineTV-world είπε...

Προς theachilles:

Ναι, δυστυχώς!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Δεν επιτρέπεται;!;!; :/ :)

Προς Annie:

1. Γιατί μόνο με τους fans συζητάς εσύ; :/ :P Πάντως ο ΕΝΟΙΚΟΣ είναι στις 100 αγαπημένες μου ταινίες κι ας μην είμαι fan του... Όσο για την ΑΠΟΣΤΡΟΦΗ, τα έχουμε ξαναπεί και βαριέμαι να επαναλαμβάνομαι...

2. "αυτό δεν είναι Αποστροφή, διαστροφή είναι"

:)) :P ;)

Annie_Hall είπε...

Είναι σαν τις σειρές. Εμένα μου αρέσει, εσένα όχι. Τι να πούμε; Εγώ δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή και σε κινηματογράφο είναι υπέροχη εμπειρία!

Ο Ένοικος είναι ταινιάρα αναμφισβήτητα! Είναι τόσο άρτια που ακόμη κι αν δεν σ΄αρέσει ο Polanski θα την εκτιμήσεις. Μόλις πάω σπίτι μου φαίνεται θα βάλω το DVD μια και την θυμήθηκα :)

CineTV-world είπε...

1. Δηλαδή αν μου άρεσε και μένα, τι θα λέγαμε;!;!;

-"Ωωω εμένα μου αρέσει πολύ"
-"Ωωω και μένα πάρα πολύ"

...!!! :/ :P :)

2. "Εγώ δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή και σε κινηματογράφο είναι υπέροχη εμπειρία!"

Ε δεν ήταν και βαρετό σαν τον ΑΡΧΟΝΤΑ!!! :P :)) :/ Δεν ξέρω για κινηματογράφο, στον Η/Υ το είδα.

Annie_Hall είπε...

1. Θα αναλύαμε δυο τρία πράγματα παραπάνω...

2. Τι ήθελα και σου είπα ότι βαρέθηκα στον Άρχοντα! Απλά δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Αντίθετα η Αποστροφή με κατάπιε από το πρώτο δευτερόλεπτο.

CineTV-world είπε...

1. Και τώρα θα μπορούσαμε να αναλύσουμε 2-3 πράγματα, απλά θα ήμουν "λίγο" αρνητικός... :P

2. :P ;) Εσένα σε κατάπιε η Αποστροφή, εμένα η Βαρεμάρα της Αποστροφής... και τους 2 κάτι μας κατάπιε πάντως!!! :P :/