Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

One must choose: to lie or to die


Το καλό με τον Tarantino είναι ότι λατρεύει το σινεμά, ζει γι' αυτό. Ο άνθρωπος είναι ικανός σε πέντε λεπτά να προτείνει τριάντα ταινίες, είτε μέσα από συνεντεύξεις είτε μέσα από δικές του δουλειές. Είναι αλήθεια πως έχει σταθεί η αφορμή για να παρακολουθήσω πάρα πολλές ταινίες. Επιτέλους ήρθε η ώρα του Le Doulos!


Ο Melville θεωρείται μάστερ στο Γαλλικό crime-film και noir. Έχει κάνει διαχρονικές, υπέροχες δουλειές κι έχει επηρεάσει βαθιά το είδος. Καθόλου τυχαίο το ότι σκηνοθέτες όπως ο Woo και ο Tarantino τον μνημονεύουν σε κάθε ευκαιρία που θα βρουν.


Le doulos ή ελληνικότερα ο χαφιές. Eνσαρκωμένος υπέροχα από τον Jean-Paul Belmondo ο οποίος με μια μοναδική εσωτερικότητα, χωρίς φανφάρες και υπερβολές αφήνει την υπογραφή του πάνω σε αυτόν τον αμφιλεγόμενο(τουλάχιστον μέχρι το φινάλε) ήρωα. Μία φοβερή ερμηνεία την οποία όμως θα χρεώσω κατά το ήμιση στον σκηνοθέτη. Όπως οι περισσότεροι χαρακτήρες του, έτσι και αυτός του χαφιέ είναι ανέκφραστος, σιωπηλός. Ο Belmondo ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις απαιτήσεις...


Σε αυτή την ταινία τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Δύσκολα θα διαλέξεις πλευρά. Εδώ ο ήρωας, ο χαφιές, έχει φίλους έναν αστυνομικό και έναν κακοποιό... Ποιος προδίδει ποιον; Ποιος είναι άξιος εμπιστοσύνης; Άνθρωποι και καταστάσεις μπλεγμένες σε ένα κουβάρι αμφιβολιών μέχρι να έρθει η ώρα να μπουν κομμάτι κομμάτι στη θέση τους. Με την προδοσία και την αμφισβήτηση σε πρώτο πλάνο, ο Melville ουσιαστικά παραθέτει μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά.


Το Le Doulos είναι μια διασκεδαστική ταινία παρά τη σκοτεινή της σκηνοθεσία, την πεσιμιστική της διάθεση και τις σιωπηλές ερμηνείες. Τραχιά ταινία, υπόγεια που όμως έχει μερικές εξαιρετικές σκηνές δράσης που την κάνουν πολύ ευχάριστη κατά διαστήματα.

3 σχόλια:

CineTV-world είπε...

Αν σου πω πως δεν το έχω δει θα με πιστέψεις; Θα με πιστέψεις, τι θα κάνεις;!;!; Λες κι έχεις κι άλλη επιλογή;!;!; :P :/ :/ :/

Annie_Hall είπε...

Ναι θα σε πιστέψω αλλά θα σου προτείνω να το δεις όσο γίνεται γρηγορότερα!

CineTV-world είπε...

Εσύ μπορεί να προτείνεις, αλλά εγώ δεν το βρίσκω... Με μονοψήφιο αριθμό seeders δεν κάνω καν την προσπάθεια...