Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Family Plot


Η Blanche είναι ψευτομέντιουμ που με τη βοήθεια του ταξιτζή συντρόφου της ψάχνουν τα ίχνη ενός ανθρώπου, ώστε να εξασφαλίσουν την παχυλή πληρωμή που πελάτισσα της Blanche της έταξε αν (με της "πνευματιστικές" της δυνάμεις) τον βρει.


Ο Adamson και η Fran είναι ένα ζευγάρι πετυχημένων κλεφτών. Τελευταίος στόχος τους, τα διαμάντια που με αριστοτεχνικό τρόπο φέρνουν στην κατοχή τους.


Δύο ζευγάρια. Δύο διαφορετικές αποστολές. Ένας κοινός στόχος, το χρήμα. Οι δύο ιστορίες είναι αναπόφευκτο να μπλεχτούν μεταξύ τους. Παρεξηγήσεις, λάθος υπολογισμοί, βεβιασμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα.


Το παρελθόν δεν ξεγράφεται εύκολα. Πάντα είναι εκεί να σε κυνηγήσει. Θα το βρεις μπροστά σου όταν δεν θέλεις. Όσο και να το αποφεύγεις, όσο και να καταστρέφεις αποδείξεις και στοιχεία για το ποιος ήσουν παλιά, οι δαίμονες του παρελθόντος θα επιστρέψουν. Εσκεμμένα ή από τύχη, με καλές ή κακές προθέσεις, δεν έχει σημασία. Θα επιστρέψουν...


Η ταινία δεν είναι κάτι σούπερ συγκλονιστικό. Αξίζει όμως καθώς είναι η τελευταία του Χιτς και αυτό και μόνο της δίνει αρχειακή αξία. Δεν είναι σε καμία περίπτωση βαρετή αλλά κι εδώ οι σεναριακές ευκολίες την αποδυναμώνουν.


Βέβαια η απαράμιλλη τεχνική του Χίτσκοκ, η ένταση σε ορισμένες σκηνές, το μαύρο χιούμορ και οι αξιοπρεπείς ερμηνείες την καθιστούν μικρό διαμαντάκι και με τίποτα δεν μετανιώνεις που την είδες. Την είχα παραλείψει και μόλις πριν μια βδομάδα την είδα για πρώτη φορά.

2 σχόλια:

W. είπε...

Εγώ πάλι θα προτιμούσα να είχε ως τελικό κύκνειο άσμα των προ τεσσάρων ετώ από αυτό εδώ FRENZY που πραγματικά είναι ταινιαρα. Αυτό εδώ... Είναι πολύ λίγο και μικρό για τα μέτρα του πάντα.

(Το TROUBLE WITH HARRY αξίζει όντως;; Δε σχολίασα σε εκείνο γιατί δεν το έχω δει.)

Annie_Hall είπε...

Θα συμφωνούσα αν δεν ήμουν άπλειστη να θέλω όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες από τον άρχοντα...

Το Trouble With Harry αξίζει ως ανάλαφρη μαύρη κωμωδία. Μου άρεσε περισσότερο από το Family Plot. Δεν είναι απο τις δυνατές του ταινίες αλλά είναι χαλαρή και διασκεδαστική.