Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Κλασσική περίπτωση (εγκεφαλικής) βλάβης...

Μετά το Basket Case αποφάσισα να δω ακόμη μία ταινία του Frank Henenlotter: Το Brain Damage. Υπέροχη, απόλυτα cult, καλογυρισμένη και με κοινωνικό μήνυμα!


Μπαίνω κατευθείαν στο ζητούμενο καθώς μιλάμε για πολύ σουρεάλ καταστάσεις: Παππούλης μπαίνει στο σπίτι και κλειδαμπαρώνει. Η γυναίκα του χαίρεται με τα καλούδια που της έφερε: μια εξάδα εγκέφαλους! Βάζει έναν σε ένα πιάτο μαζί με τον απαραίτητο μαϊντανό για τη διακόσμηση και κατευθύνεται στο μπάνιο. Εκεί έντρομη πατάει τις φωνές αφού διαπιστώνει(κι εμείς μαζί της) ότι αυτό που επρόκειτο να ταΐσει το έχει σκάσει από τη μπανιέρα... Αρχίζουν αλλόφρονες να ψάχνουν σε όλο το σπίτι (αυτό σημαίνει ότι τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο)! Η γριά κλαίει και ουρλιάζει κάτι που είναι πολύ τρομακτικό σαν θέαμα.


Μεταφερόμαστε στο σπίτι του πρωταγωνιστή ο οποίος δεν λέει να ξυπνήσει κάτι που προφανώς είναι ύποπτο (μόλις ξυπνάει μας ενημερώνει και ότι ζαλίζεται). Είναι αδύνατον να βγει οπότε κοπέλα του βγαίνει με τον αδερφό του και τον αφήνουν να κοιμηθεί. Πλάνο στους γεράκους που κείτονται στο πάτωμα και βγάζουν αφρούς από το στόμα(ω ναι αυτή η σκηνή είναι αληθινή!). Πίσω στον πρωταγωνιστή μας ο οποίος αιμορραγεί από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Προφανώς δεν είναι καλά(επίσης προφανώς είναι ο περήφανος κάτοχος του πιο κακόγουστου φωτιστικού στον κόσμο!) καθώς αρχίζει να έχει και παραισθήσεις! Αρκετή ώρα αργότερα και αφού έχει δει τη μπανιέρα του γεμάτη νερό είναι σίγουρος πως κάποιος ή κάτι είναι στο σπίτι του... Δεν αργεί να ανακαλύψει πως ο επισκέπτης του είναι ένα σκουληκοειδές πράγμα με ανθρώπινη φωνή. Ανεβαίνει στον ώμο του και του λέει: Hi! Έτσι απλά!

Hi!

Του λέει ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας ζωής γεμάτη χρώματα, φως και απολαύσεις... Και το μόνο που έχει να κάνει ο Brian είναι να ακούσει το φως! Είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι το σκουλήκι προσπαθεί να τον ξεγελάσει(του λέει ότι θα του δείξει το φως αν το βγάλει βόλτα) αλλά ο Brian δεν φαίνεται και πολύ έξυπνος! Έτσι βάζει το σκουλήκι στο σβέρκο και αυτό αμέσως αδειάζει ένα μπλε υγρό μέσα στον εγκέφαλο του παλικαριού, κάτι που τον κάνει να νιώθει θαυμάσια!


Το ναρκωτικό του σκουληκιού πρέπει να είναι πολύ καλό αλλιώς ο ενθουσιασμός του Brian με μια μάντρα αυτοκινήτων απλά δεν εξηγείται! Απίστευτος μπατσούλης που πριν βγει να ερευνήσει ποιος είναι αυτός που γκαρίζει στη μάντρα, ισιώνει γραβάτα και σακάκι, είναι το πρώτο θύμα του μυαλοφάγου σκουληκιού μας! Έχει γίνει πλέον φανερό πως ο νεαρός θα οδηγεί το σκουλήκι στα νέα του θύματα με αντάλλαγμα το περίεργο μπλε ναρκωτικό!

Κάπως έτσι θα είναι ο Παράδεισος...

Ο αδερφός του ανησυχεί καθώς ο Brian είτε κλειδαμπαρώνεται στο δωμάτιο, είτε στο μπάνιο(και στα δύο έχει βάλει από μια πεντάδα κλειδαριές)! Η κοπελιά του ψιλιάζεται ότι έχει μπλέξει με ναρκωτικά, αυτός αποφασίζει να της εξηγήσει, το σκουλήκι τον δαγκώνει, οπότε της λέει ότι δεν μπορεί να της πει. Τον ρωτάει αν υπάρχει άλλη(γυναίκες!), εκείνος της λέει ότι θέλει χρόνο(άντρες!) και την παρατάει σύξυλη και παίρνει τους δρόμους προς αναζήτηση μυαλών! Ο δρόμος τον βγάζει σε ένα πάρτι όπου του την πέφτει ξανθιά, ζουμπουρλή κοπελίτσα και τον ξεμοναχιάζει... Γονατίζει, του ξεκουμπώνει το φερμουάρ και βάζει το χέρι της μέσα... Έλα όμως που όταν το βγάζει κρατάει λάθος πράγμα! Το σκουλήκι της κάνει ντου, μπαίνει στο στόμα της και αυτό που ακολουθεί απέχει πολύ από αυτό που φανταζόταν η κοπελίτσα καθώς το σκουλήκι καταφέρνει να φτάσει από το στόμα στον εγκέφαλο!!!

Το...βαθύ λαρύγγι, από άλλη οπτική γωνία!

Αργότερα μαθαίνουμε πως ο γεράκος ζει και μάλιστα του λέει όλη την ιστορία του σκουληκιού και ότι δεν πρέπει να του δίνει ανθρώπινους εγκεφάλους και να του το δώσει πίσω. Ο Brian φεύγει και ανακοινώνει στο σκουλήκι πως δεν θα το ξαναταΐσει (είχε κενά μνήμης και δεν ήξερε τι έκανε υπό την επείρια του ναρκωτικού) οπότε τα πρώτα συμπτώματα στέρησης δεν αργούν να φανούν! Παρεμπιπτόντως σε αυτή την ταινία όταν φωνάζουν το κάνουν υπερβολικά δυνατά! Η καλύτερη σκηνή: όταν το σκουλήκι τραγουδάει στο νιπτήρα. Τελικά αφού το σκουλήκι έφαγε το κατιτίς του ο νεαρός επιστρέφει σπίτι όπου ανακαλύπτει ότι ο αδερφός του δεν έχασε ευκαιρία και την έπεσε στη γκόμενα του(μεταξύ μας ο αδερφός του είναι κλάσεις ανώτερο γκομενέτο), κάτι που φαινόταν από την πρώτη σκηνή ότι θα γίνει και μόνο ο Brian δεν το είχε πάρει χαμπάρι!


Άπειρο γέλιο έριξα όταν στον ηλεκτρικό κάθισε απέναντι του ένας τύπος με ένα ψάθινο καλάθι!!! Το τέλος δεν θα το αποκαλύψω πλήρως. Πάντως περιλαμβάνει το πυροβολημένο κεφάλι του Brian που από την τρύπα ξεχύνεται άπλετο λαμπερό φως... Αυτό θα πει πεφωτισμένος!


Πραγματικά πολύ καλή ταινία! Απόδειξη πως ο Henenlotter είναι από τους κορυφαίους του είδους!

2 σχόλια:

exMrsAbramovich είπε...

Πωπώ τι σίχαμα είναι αυτό...

Annie_Hall είπε...

Γιατί ρε; Τις βεντουζίτσες δεν τις βλέπεις; Εγώ πιστεύω πως στη σχάρα με λίγο ξιδάκι θα είναι τέλειο για τσίπουρο! Άσε που είναι και νόμιμο...