Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Un Prophete


Άλλη μία ταινία που περίμενα από τις Κάννες(οι οποίες είχαν εξαιρετικές συμμετοχές μπορώ να πω). Ο Προφήτης είναι μια ρεαλιστική, ζωντανή ταινία. Θυμίζει κάτι από παλιά...


Ο Malik El Djebena φυλακίζεται. Δεν ξέρει να γράφει ή να διαβάζει και είναι μόνο 18 χρονών. Η φυλακή είναι σκληρό περιβάλλον και για να επιβιώσει θα πρέπει να μπει στα κόλπα. Είναι όμως έξυπνος κι έτσι σιγά σιγά θα αποκτήσει σεβασμό και εξουσία.


Ο στόχος της στέρησης της ελευθερίας ως τιμωρία υποτίθεται είναι η αναμόρφωση του εγκληματία. Όμως εδώ βλέπουμε την αληθινή πλευρά των σωφρονιστικών συστημάτων. Αναμόρφωση υπάρχει, αλλά όχι αυτή που υποτίθεται ότι θα έπρεπε. Αποκτά πλήρη εγκληματική εκπαίδευση ώστε όταν βγει από τη φυλακή να είναι εφάμιλλος ενός Tony Montana.


Θα μάθει να σκοτώνει όπως θα μάθει να διαβάζει, να στήνει κόλπα όπως να γράφει απλές προτάσεις. Και στο τέλος θα είναι ένας καινούριος άνθρωπος, διαφορετικός... Θέλει να επιβιώσει κι έτσι θα μάθει να μεταλλάσσεται, να εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες. Θα ανακαλύψει πότε πρέπει να δρα και πότε να ακούει και να μένει ήρεμος!


Πολύ καλή σκηνοθεσία, ακόμη καλύτερες μουσικές επιλογές και εξαιρετική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή. Τα κάδρα του Audiard κάνουν τα κελιά πιο ασφυκτικά απ΄ότι είναι(αν και μεταξύ μας ψιλοάνετα μου φάνηκαν), οι χαρακτήρες αναπτύσσονται πολύ ωραία και όλα στο τέλος είναι κατανοητά.


Σκληρή ταινία, βίαιη που όμως παλεύεται σχετικά εύκολα. Σε συνεπαίρνει από την πρώτη στιγμή. Αρκετά συμβολική και με μεταφυσικό στοιχείο ανά σημεία που όμως ούτε ξενίζει, ούτε ενοχλεί. Ίσως μπορούσε να έχει λίγο μικρότερη διάρκεια αν και προσωπικά δεν με κούρασε ούτε στιγμή.

11 σχόλια:

academy είπε...

Τρελάθηκα μου άρεσε πολύ.Μάλλον θα είναι η ταινία που θα φύγει με το ξενόγλωσσο oscar και θα αφησει πίσω τον Haneke.

Annie_Hall είπε...

Καλά αυτό θα είναι τεράστια αδικία! Αν και ακόμη ελπίζω ότι η Κορδέλα θα παίξει στις μεγάλες κατηγορίες.

lt.aldo raine είπε...

αυτό θέλω πολύ να το δω!!! αλλα περιμένω πρώτα να δω τις προηγούμες του Audiard.

ρε ο χάνεκε θα πάρει το oscar καλύτερης ταινίες:P

Annie_Hall είπε...

Κάτσε ρε Aldo να δούμε αν θα είναι υποψήφιος. Στο τσακ προλαβαίνει!

lt.aldo raine είπε...

πλακα κάνω μωρέ...εδώ και στην ξενόγλωσση πολύ αμφιβάλλω αν μπει.

δεν πειράζει...τουάχιστον θα έχει 4 το basterds:P

CineTV-world είπε...

Εμένα πάλι με ψιλο-απογοήτευσε. Το περίμενα πιο βίαιο (ουσιαστικά μόλις 1 σκηνή θυμάμαι που να ήταν άγρια) και πιο ενδιαφέρον και περίπλοκο... Γενικά δεν εντυπωσιάστηκα ούτε από το σενάριο, ούτε από τη σκηνοθεσία, αλλά ούτε και από τις ερμηνείες... Έχουμε δει πολύ καλύτερες ταινίες φυλακών (δε νομίζω να χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα)... Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για μια "απλά" πολύ καλή ταινία (8/10).

CineTV-world είπε...

ΥΓ: Ααα... το ξέχασα: Ε όχι και "Tony Montana" ρε Annie!!!

Annie_Hall είπε...

Jack δεν νομίζω ότι χρειαζόταν να είναι πιο βίαιο. Προσωπικά καιρό είχα να δω δράμα φυλακών και να μη βαρεθώ(παίζει και από το Εξπρές).

Για μένα το πολύ καλή ταινία(8/10) είναι πολύ θετικό και δεν το λέω για πολλές ταινίες. Κι εγώ εκεί την έχω.

ΥΓ: Μοντάνα σε σχέση με αυτό που ήταν πριν

CineTV-world είπε...

1. Ούτε και γω βαρέθηκα, αλλά δεν με ενδιέφερε κιόλας για τον πρωταγωνιστή...

2. Εγώ με τις ταινίες των 8/10 δεν εντυπωσιάζομαι πλέον... Εδώ δεν ξετρελαίνομαι και με τα 9/10 πολλές φορές!!! Από 9,5 και πάνω... :P

kioy είπε...

Εμείς τα 'παμέ! Ταινιάρα!
Χάρηκα που και εσύ στάθηκες στπ θέμα της αναμόρφωσης.

Καλό σου βράδυ!
Γερή και η φετινή χρονιά διαφαίνεται!

Annie_Hall είπε...

Γερή δεν λες τίποτα. Ακόμη στην αρχή και ήδη άρχισαν να ξεχωρίζουν ταινίες...