Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Somewhere in the Universe, there must be something better than man...


Σιχαινόμουν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω δει ολόκληρο Satrwars ποτέ. Έλα όμως που έχει ο καιρός γυρίσματα και με το Battlestar Galactica έπαθα ζημιά. Τώρα που είδα το The Plan ήθελα κι άλλη δόση από διάστημα και sci fi και λέω δεν βλέπω κάτι τέτοιο; Starwars, aliens και τέτοια ακόμη δεν με τραβάνε(αν και το πρώτο αν με καθίσει κάποιος κάτω θα το δω) οπότε αποφάσισα να δω κάποιες που είχα δει παλιά και μου άρεσαν. Και ξεκίνησα με τον Πλανήτη των Πιθήκων(το παλιό εννοείται, αν και του Burton μου κρυφοαρέσει!).


Τέσσερις άνθρωποι έχουν φύγει από τη γη προς εξερεύνηση. Το σκάφος τους πέφτει σε έναν πλανήτη, ενώ συνειδητοποιούν ότι ταξίδευαν για πολλά έτη φωτός(εδώ μπαίνουν κάτι επιστημονικά, η θεωρία της σχετικότητας προφανώς και άλλα τέτοια που ψιλοκαταλαβαίνω αλλά με μπερδεύουν) και ουσιαστικά έχουν προχωρήσει χιλιάδες χρόνια μπροστά.


Από το σκάφος βγαίνουν ζωντανοί οι τρεις και αρχίζουν να εξερευνούν αυτόν τον πλανήτη. Θα ανακαλύψουν ότι κατοικείται από ομιλούντες πιθήκους που κάνουν κουμάντο, ενώ οι άνθρωποι θεωρούνται κατώτερο είδος, δεν μιλάνε και ζουν κυνηγημένοι. Οι πίθηκοι θα τους κυνηγήσουν και αυτόν που θα πιάσουν ζωντανό θα τον φυλακίσουν. Εκεί θα τον γνωρίσει η πιθηκούλα επιστήμονας που πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να εξημερωθούν και ο αρραβωνιαστικός της που πιστεύει ότι οι πίθηκοι προέρχονται από τον άνθρωπο και όπως είναι λογικό τον θεωρεί τον χαμένο κρίκο της εξέλιξης.


Στη συνέχεια θα έχουμε δίκες, κυνηγητά, φανατισμένους θρησκόληπτους πιθήκους που φέρονται σαν...άνθρωποι! Η ταινία είναι μια φοβερή αλληγορική ιστορία. Πετύχαμε εξελικτικά; Που οδηγεί η εξέλιξη; Μπορούμε να την καθορίσουμε; Μήπως είναι καλύτερο να γυρίσουμε προς τα πίσω;


Ταυτόχρονα θίγει θέματα όπως ο θρησκευτικός φανατισμός, και κυρίως το μεγάλο θέμα της επιστημονικής φαντασίας, ποια είναι τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας! Το τελευταίο σαν θεματική μου αρέσει πάρα πολύ(ίσως γι΄αυτό έφαγα τέτοιο κόλλημα με το Galactica) κυρίως γιατί ακόμη δεν έχω σχηματίσει προσωπική άποψη.


Από τις αγαπημένες μου ταινίες του είδους. Μου αρέσει πολύ και το ότι είναι αληθοφανής! Πιθανότατο σενάριο(αν και πιο πιθανό θα ήταν ο αντίστοιχος πλανήτης των κατσαρίδων). Και φυσικά αυτό το φοβερό τέλος!!!

5 σχόλια:

CineTV-world είπε...

1. Ποιο είναι το "Satrwars";;; :P

2. Και μένα μου κρυφοαρέσει το remake... :) ;)

3. Συμφωνώ απόλυτα... στις 10 αγαπημένες μου ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

4. "αν και πιο πιθανό θα ήταν ο αντίστοιχος πλανήτης των κατσαρίδων"

Αν το πάρεις λογικά ναι... αλλά οι κατσαρίδες δεν θα είχαν αναπτύξει ποτέ πολιτισμό...

5. Καλά το τέλος έχει μείνει στην ιστορία και κάποια στιγμή θα το βάλω (με πρόλαβες αυτή τη φορά :P)...

Annie_Hall είπε...

1. Ο πόλεμος του Σατρ!!!
5. Καιρός ήταν να σε προλάβω κι εγώ!

CineTV-world είπε...

1. Ααααα...!!! :P ;)

5. :)

W. είπε...

Ούτε αυτό το έχω δει!

Annie_Hall είπε...

Νομίζω ήρθε η ώρα