Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

The Girl with the Dragon Tattoo


Μία ακόμη Σκανδιναβική έκπληξη έκανε την εμφάνισή της στις σκοτεινές αίθουσες, αναγάγοντας τις παγωμένες αυτές περιοχές σε αγαπημένους μου κινηματογραφικούς προορισμούς.


Το Κορίτσι με τα Τατουάζ είναι χάκερ που δουλεύει για λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρίας και κουβαλάει τόνους ψυχολογικών λόγω του παρελθόντος της. Θα βοηθήσει έναν δημοσιογράφο να βρει τι απέγινε η αγαπημένη ανιψιά ενός ζάπλουτου με οικογενειακά πιο περίπλοκα κι από αυτά σαπουνόπερας.


Αρκετή δράση, πολύ καλές ερμηνείες, παραπάνω από ικανοποιητική σκηνοθεσία. Η κοπελίτσα είναι πανέμορφη, εκφραστικότατη αλλά μάλλον έπαθε καρκίνο από τα τόσα τσιγάρα που κάπνισε. Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες συνεργάζονται, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και κάπως έτσι, σε αυτό το υπερκλασσικό μοτίβο χτίζεται η ιστορία.


Και ερχόμαστε στο δυνατό χαρτί της ταινίας. Το σενάριο. Ανατρεπτικό, διαφορετικό, γεμάτο μυστικά και ίντριγκες κλέβει εύκολα τις εντυπώσεις. Δεν είναι σούπερ βαθύ ή καινοτόμο αλλά είναι τέτοιο ώστε να αξίζει η ταινία στο σινεμά. Κακά τα ψέμματα, τέτοια έργα συνήθως είναι για μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές προβολές. Όχι όμως αυτό.


Εδώ το πράγμα διαφέρει και πραγματικά το χαίρεσαι κι ας κρατάει δυόμιση ώρες. Ίσως έπρεπε να τελειώσει είκοσι λεπτά νωρίτερα, όχι γιατί κουράζει αλλά γιατί η υπόθεση ουσιαστικά λύνεται στο δίωρο και εφόσον δεν κάθισαν να εμβαθύνουν το πράγμα νωρίτερα, πλέον δεν έχει και πολύ ουσία.


Ταινία διασκεδαστική, καλοδουλεμένη, πολύ καλύτερη από αντίστοιχες Χολιγουντιανές. Ευχάριστη έκπληξη σίγουρα. Πάμε τώρα για το Κακό στην Εποχή των Ηρώων να γουστάρουμε ακόμη περισσότερο!

3 σχόλια:

kioy είπε...

Συμφωνώ μαζί σου! Αλλά τα είπαμε νομίζω...

Μ' έναν τόνο ενθουσιασμού πιο κάτω!

Annie_Hall είπε...

Χαίρομαι πολύ με κάτι τέτοιες ταινίες που βγαίνουν τόσο ποιοτικές εκεί που δεν το περιμένεις!

maksek είπε...

Δεν αναφέρατε κάτι για το βιβλίο και τον αδικοχαμένο συγγραφέα του...