Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Watchmen


Πρώτα να τονίσω ότι γουστάρω τρελά τον Zack Snyder γιατί ξέρει πως να σε διασκεδάζει! Τόλμησε άλλωστε να αγγίξει το Dawn of the Dead και να δημιουργήσει κάτι πραγματικά καλό... Οι 300 μου άρεσαν απίστευτα πολύ, οπότε δεν υπήρχε πιο αυτονόητο από το να τρέξω στο σινεμά και τώρα!


Τα κατάφερε για άλλη μια φορά. Το κόμικ δεν το γνώριζα (ίσως το ψάξω τώρα), και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή απόρησα λίγο με το όλο θέμα. Οι καημένοι Αμερικάνοι περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να τους κάνουν ντου οι Σοβιετικοί με έναν τόνο πυρηνικές κεφαλές και για κάποιον περίεργο λόγο έθεσαν σε ισχύ έναν νόμο που απαγορεύει στους υπερήρωες να...ασκούν το επάγγελμά τους. Στη συνέχεια το πράγμα αλλάζει, η απειλή διαφοροποιείται και στο κάτω κάτω μην ζητάμε από ένα κόμικ κοινωνικοπολιτικά μηνύματα αν και το έχει πάρει αρκετά καλά αν και επιφανειακά(thank God).


Αυτό που μου άρεσε όσο αναφορά στο κόμικ είναι πως οι υπερήρωες δεν έχουν εξωπραγματικές δυνάμεις. Είναι απλοί άνθρωποι, που απλά επιβάλλουν την τάξη φορώντας στολές. Και όλοι τους είναι αρκετά καλοί. Το καθίκι Comedian που γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει το νταβαντούρι, με ένα αλήτικο στυλ σχεδόν εκνευριστικό, ο κατευθείαν βγαλμένος από φιλμ νουάρ Rorschach(ο αγαπημένος μου), ο ψιλοφλώρος, συγκαταβατικός, -για να ξεσπάσω πρέπει να συμβούν πραγματικά τα χειρότερα- Nite Owl, η πανέμορφη, πληγωμένη μοναχική Silk Spectre, ο φιλόδοξος, αλαζόνας και ιδιοφυής Ozymandias και φυσικά ο μοναδικός με υπεράνθρωπες δυνάμεις Dr. Manhattan που ζει στο δικό του κόσμο και απομακρύνεται κάθε στιγμή και περισσότερο από τον αληθινό.


Η δράση δεν χτυπάει κόκκινο αλλά έχει τη φάση της. Η αφήγηση είναι απλά εξαιρετική και οι ερμηνείες ικανοποιητικές. Λάτρεψα τα gore στοιχεία της ταινίας που με εξέπληξαν πραγματικά ευχάριστα, μου έλειψε η κόμικ αισθητική των 300 αλλά και αυτή η ταινία αισθητικά είναι υπέροχη. Αυτό όμως που τα έσπασε κυριολεκτικά ήταν το soundtrack... Και πολύ ταιριαστό και εξαιρετικά κομμάτια!


Είναι από τις ταινίες που θέλει σινεμά με καλό ήχο και εικόνα, ατέλειωτα ποπ κορν και καλή διάθεση! Ο Snyder τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό, οπότε απλά απολαμβάνουμε.


Υ.Γ.:Η Malin Akerman δεν μοιάζει με τη Bellucci λίγο?

7 σχόλια:

W. είπε...

Χμμμμ... Θα το δω και θα πω αν συμφωνούμε. Τα gore στοιχεία πάντως με ανησυχούν λίγο.

Σου άρεσαν περισσότερο οι 300 ή αυτό (δεν είναι ερώτηση παγίδα);;

Annie_Hall είπε...

Νομίζω οι 300.Ήταν πιο κόμικ φάση! Και πιο διασκεδαστικό ίσως. Δεν είχε και τόσα δραματικά στοιχεία. Αλλά δεν είναι ότι ο Snyder ήταν καλύτερος εκεί(πιστή αντιγραφή και στις δύο περιπτώσεις) απλά ίσως ο Miller να είναι ανώτερος του Alan Moore.

Εσένα δεν ξέρω για πιο λόγο δεν σου άρεσαν οι 300 και η αλήθεια είναι ότι απορώ λίγο αλλά είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, οπότε μην το παίρνεις σαν κριτήριο.

W. είπε...

300 = φασίζουσα ουγκ ουγκ λογική μέχρι τα μπούνια. Προσωπική άποψη πάντα. Α, και όσοι έχουν μιλιταριστικές πεποιθήσεις πάντα είναι καλογυμνασμένοι άντρακλες που πάνε στον πολεμο χωρίς θώρακες, με τους κοιλιακούς έξω, λες και βγήκαν από τα Joe Weider. Όσοι δεν είναι κάτι ψωραλέοι βρωμιάρηδες σαν τους Πέρσες. Κάτι τέτοιο εισέπραξα από τη γενική αίσθηση της ταινίας.

Annie_Hall είπε...

Κοίτα επειδή είμαι γυναίκα η ατέλειωτη δόση κοιλιακών ήταν στα θετικά της ταινίας. Επίσης ήταν τόσο ωραία αισθητικά που όλα τα άλλα από το πρώτο πλάνο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Από εκεί και πέρα το όλο στόρι είχε το χαβαλέ του, η μουσική ήταν καλή, ο Ξέρξης κούκλος,είχε και το αιματάκι του, είχε και ωραίες μάχες, είχε και τον Leonidas να ουρλιάζει come and get them μπροστά από τις Hot Gates τι άλλο μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να περάσει ένα διασκεδαστικό δίωρο;

Δεν είναι ντοκιμαντέρ(αν και είχα δει ένα στο discovery που έμοιαζε τρομακτικά πολύ!), δεν είναι ιστορική ταινία. Είναι μια πιστότατη μεταφορά κόμικ και σε ένα κόμικ όλα χωράνε. Και το να περιλαμβάνει ένας στρατός γίγαντες και όλο το καστ του Μπαμπούλας ΑΕ αλλά και το μια χούφτα άντρες με μόνα όπλα τους μύες και τα βρακάκια τους να μπορούν να τους αντιμετωπίσουν.

Erisadesu είπε...

δεν ξέρω αν μου άρεσε η όχι...
θα την προτιμούσα χωρισμένη σε δύο ταινίες...
πάντως ... πρώτη φορά είδα τόσες πούτσες μπλε σε ταινία....

Annie_Hall είπε...

Ναι σε δύο θα ήταν καλύτερα. Αν σκεφτείς ότι στο DVD θα έχει 30λεπτά ακόμη! Πολλές πληροφορίες σε λίγη ώρα...

theachilles είπε...

Erisabetsu-chan ,

το καλύτερο σχόλιο που διάβασα για την ταινία. Γελάω ασταμάτητα.... Χαχα!!