Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Boogie Nights


Μία από τις πρώτες μεγάλου μήκους του Paul Thomas Anderson. Ένα κινηματογραφικό διαμάντι, με γρήγορους ρυθμούς, ενδιαφέρουσα υπόθεση, έξυπνους διαλόγους, χιούμορ! Η ιστορία ενός "προικισμένου"(if you know what I mean) νέου στη βιομηχανία πορνό. Ο ίδιος ο PTA μεγάλωσε στο κέντρο αυτής της βιομηχανίας και όπως εύστοχα δήλωσε κάποτε αν μεγαλώνεις εκεί και μεγαλώνεις σωστά είναι απόλυτα λογικό να κάνεις μια ταινία για το πορνό!


Μέσα από μια ταινία που παρά τη μεγάλη της διάρκεια δεν είναι καθόλου κουραστική(κάθε άλλο) ο PTA θα σχολιάσει εύστοχα, όλα συμβαίνουν σε ένα κόσμο με θεμελιώδεις σταθερές το χρήμα, το sex και τα ναρκωτικά. Μου άρεσε πολύ και το χρονικό πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα η ταινία. Λίγο πριν το πορνό αφήσει τις κινηματογραφικές αίθουσες για να εισβάλλει στα σπίτι μέσω της βιντεοταινίας! Τη δύση της μέχρι τότε πορνοβιομηχανίας όπως ήταν γνωστή την περνάει και στο θεατή. Ενώ το πρώτο μισό είναι σπινθηροβόλο και εστιασμένο στις καλές στιγμές, στο δεύτερο οι τόνοι πέφτουν ηθελημένα.


Η ματιά του είναι ρεαλιστική(υποθέτω τουλάχιστον), κριτική αλλά χωρίς δήθεν διδακτισμό. Οι χαρακτήρες καλογραμμένοι και ανεπτυγμένοι στο έπακρο. Δοσμένη εξαιρετικά είναι επίσης και η εποχή στην οποία εξελίσσεται. Τα ρούχα, τα έπιπλα, η μουσική, τα πάντα είναι τόσο σωστά αποτυπωμένα στον φακό του που ξεχνάς σε ποια εποχή ζεις!


Θα σταθώ στα μεγάλης διάρκειας μονοπλάνα που μαγνητίζουν. Ακολουθεί τους πρωταγωνιστές του σχεδόν λατρευτικά και ενώ θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο κάτι τέτοιο, σε αφήνει έκθαμβο. Αν έχετε δει πρώτα το αριστούργημα There Will Be Blood, τότε κατανοείται το μέγεθος του ταλέντου του.


Κάτι ακόμη που καταφέρνει με επιτυχία ο PTA είναι να βγάζει τον καλύτερο εαυτό των ηθοποιών. Τρομερές ερμηνείες από όλους ανεξαιρέτως με κορυφαίους τους Burt Reynolds και Julianne Moore. Στα συν και οι πολύ καλές μουσικές επιλογές!

2 σχόλια:

W. είπε...

Δεν ενθουσιάστηκα με το THERE WILL BE BLOOD, αλλά μου άρεσε πολύ το MAGNOLIA (μη ρωτάς, είμαι περίεργος :)). Θα μου το πρότεινες;;;

Annie_Hall είπε...

Είναι άλλη φάση ταινία. Είναι διασκεδαστική, ρετρό και έχει ενδιαφέρον. Κρατάει πολύ αλλά δεν είναι κουραστικό καθώς δεν είναι βαρύ. Στο προτείνω με χίλια!