Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

The Day the Earth Stood Still


Σήμερα νομίζω βγαίνει το ριμέικ της ταινίας του 1951, The Day the Earth Stood Still... Δεν σκοπεύω να πάω σινεμά να το δω, μάλλον θα περιμένω το DVD. Εξάλλου υπάρχει πάντα το αυθεντικό!


Τύπος απ' το διάστημα καταφθάνει στη γη και προειδοποιεί τους γήινους πως εξωγήινοι θα καταστρέψουν τη γη αν οι άνθρωποι δεν σταματήσουν τους πολέμους... Τόσο ηθικοπλαστικό που σχεδόν το σιχαίνεσαι αλλά για την εποχή που βγήκε είναι σίγουρα πρωτότυπο.


Ο εξωγήινος δεν έχει κεραίες, δεν είναι πράσινος(ποιος ο λόγος άλλωστε σε ασπρόμαυρο φιλμ) και δεν είναι κακός. Έχει ανθρώπινη μορφή, μιλάει άπταιστα αγγλικά και είναι εξαιρετικά ετοιμόλογος. Σαν σύγχρονος Μεσσίας θέλει να επαναφέρει την ανθρωπότητα στον ίσιο δρόμο. Ίσως χρησιμοποιεί λίγο αντιφατικά μέσα "κάντε ειρήνη μην τα κάνω όλα λαμπόγυαλο και δεν ξέρετε από που σας ήρθε" αλλά ίσως αλλιώς να μην τον έπαιρναν σοβαρά.


Οι ίδιοι οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν για τη μοίρα τους. Και δεν είναι εύκολη υπόθεση! Πρέπει να διαλέξουν ή την άμεση καταστροφή της γης ή να βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς, τα μίση, τα συμφέροντα και να ζήσουν ειρηνικά! Για μεγάλο αριθμό ανθρώπων πραγματικά δεν ξέρω ποιο είναι χειρότερο!


Κάποιοι θα τον συμπαθήσουν, κάποιοι θα φοβηθούν... Όταν όλο φυσικότητα ζητάει να μιλήσει ταυτόχρονα στους αρχηγούς όλων των κρατών θα τον κοιτάξουν σαν να είναι...εξωγήινος!


Η ταινία είναι κοινωνική. Θίγει πολλά θέματα, κάποια επίκαιρα, κάποια όχι. Ίσως πλέον να μας φαίνεται κάπως γραφική και παιδική αλλά έχει την αθωότητα μιας άλλης εποχής. Βγάζει μια ζεστασιά που πολύ αμφιβάλω ότι θα νιώσουμε με το ριμέικ!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

apo tis liges tainies pou toso ithela alla pote den etyxe na dw... etoimazw provoli gia to sk kai epanerxomai...

Annie_Hall είπε...

Τρέχα!!! Αξίζει έστω και για...αρχειακούς λόγους!