Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Burn After Reading

Δεν υπάρχει αυτή η ταινία... Ειλικρινά είχα καιρό να γελάσω τόσο. Είχα βδομάδες να πάω σινεμά και μάλιστα σε κωμωδία και πέρασα απίστευτα ωραία! Οι αδελφοί Κοέν είναι πασίγνωστο ότι στις κωμωδίες κεντάνε αλλά έχοντας στο μυαλό μου το μαύρο κι άραχνο (με την πολύ καλή έννοια) No Country For Old Men ήμουν λιγάκι απροετοίμαστη...


Ένας γυμναστής βρίσκει ένα CD με απόρρητα αρχεία της CIA. Αποφασίζει να εκβιάσει τον πράκτορα στον οποίο ανήκουν ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων αφού ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει ακριβώς. Κι εκεί αρχίζουν να μπλέκουν διάφοροι υπέροχοι χαρακτήρες και να γίνεται ένα απίστευτο μπάχαλο για κάτι που δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο φαίνεται!


Το cast κάτι παραπάνω από εξαιρετικό... Ο John Malkovich σε ντελιριακές καταστάσεις. Ο τύπος είναι απίστευτος. Η Frances McDormand να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία που αποκλείεται να μην λατρέψεις. Η Tilda Swinton σ' έναν αντιπαθέστατο ρόλο αλλά εννοείται υπέροχη όπως πάντα. Ο George Clooney να κόβει και να ράβει. Πως αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι ταυτόχρονα τόσο γελοίος και τόσο γοητευτικός δεν μπορώ να το καταλάβω. Όλοι αυτοί είναι απλά η αρχή... Γιατί υπάρχει κι ο Brad Pitt στον τρελά αβανταδόρικο ρόλο του πιο ηλίθιου γυμναστή του κόσμου!!! Απίστευτες γκριμάτσες, άθλιο μαλλί και ντύσιμο που δεν χρειάζεται καν να μιλήσει για να σε κάνει να χτυπιέσαι. Κι όμως αυτός ανοίγει το στόμα του και σε αποτελειώνει χειρότερα... Πάντα θεωρούσα τον Pitt καλό ηθοποιό και με κωμικά στοιχεία αλλά αυτό δεν το περίμενα!


Μία υπέροχη κωμωδία γύρω από τη ματαιοδοξία και την ηλιθιότητα. Χαρακτήρες ο ένας πιο ηλίθιος από τον άλλο που ο καθένας δεν σκέφτεται και δεν βλέπει τίποτα άλλο από τον εαυτό του. Είναι γλυκόπικρη όπως κάθε κωμωδία που σέβεται τον εαυτό της και σου δίνει αμέσως να καταλάβεις σε πόσο καλή φόρμα είναι τα δύο αδέρφια... Τους πάει το Όσκαρ και μας κάνουν να ελπίζουμε σε ακόμη καλύτερα!


Υ.Γ.: Σήμερα στις 12 το βράδυ στην ΕΤ1 έχει το απίστευτο Vanishing Point!

2 σχόλια:

kioy είπε...

Πολύ όμορφα τα λες!
Εκτός όλων αυτών εγώ είδα και την ταινία σαν μια αντεπίθεση των Coen. Τόσα χρόνια τους "κατηγορούν" πως είναι ακατανόηται-ψυχάκιδες και πολλά άλλα! Εδώ φτιάξαν μιά ίσως απ' τις πιο παράφρων ταινίες τους που όλο το σύμπαν της εκπορεύεται από τις σύγχρονες τάσεις. Internet, μεγαλοεπιχειρήσεις, γυμναστήριο, ινστιτούτα σωματικής ανάπλασης(αισθητικής), αθλοπρέζα, ψευτοδιανοούμενοι και στην κορυφή η
ίσως πιο γελοία σύγχρονη νεολαία. Γιατί αυτοί μπορεί να είναι παράξενοι, αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο παράξενη παρά την φυσιολογικοποίησει που της χαρίζει η δύναμη της συνήθειας!

Πολύ ευχάριστη έκπληξη ο Brad Pitt.
Όπως λες, όλοι τα σπάνε. Αλλά μου φαίνμεται είχαν και μεγάλο αβαντάζ απ' τα κουστούμια που τους ζητήθηκαν να παίξουν!

Annie_Hall είπε...

Οι Coen το έχουν αυτό είναι αναμφισβήτητο. Πολύ έξυπνο χιούμορ παρ' όλο που βασίζεται σε εξωφρενικές καταστάσεις. Σατιρίζει πολλές από τις σύγχρονες τάσεις και εμμονές όπως αναφέρεις κι εσύ.

Αυτό που κάνει την όλη φάση εξαιρετικά αστεία είναι η φυσικότητα με την οποία κάνουν ότι κάνουν("Δεν έκατσε η φάση με τον πράκτορα, ας πάμε στη Ρώσικη πρεσβεία όπου σίγουρα θα μας δώσουν λεφτά για ν' αγοράσουν κρατικά μυστικά!")

Λάτρεψα Brad Pitt αν και συμφωνώ απόλυτα πως όσο πιο τραβηγμένος από τα μαλλιά είναι ένας ρόλος, τόσο πιο εύκολο είναι και για τον ηθοποιό να τον υποδυθεί. Οι απόλυτα φυσιολογικοί χαρακτήρες είναι οι δύσκολοι.