Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Οι 500 καλύτερες ταινίες(;)...


Αναγνώστες και κριτικοί ψήφισαν για το περιοδικό Empire τις 500 καλύτερες ταινίες! Μία γρήγορη ματιά στη λίστα δείχνει ότι υπάρχει χώρος για όλα τα είδη πράγμα που με έκανε να χαρώ ιδιαίτερα. Παραθέτω ενδεικτικά τη δεκάδα και για τα υπόλοιπα εδώ!


10) Fight Club (David Fincher-1999): Εξαιρετικής σύλληψης ιδέα και μία πολύ δυναμική σκηνοθεσία. Ο Edward στα καλύτερα του.

9) Pulp Fiction (Quentin Tarantino-1994): Μόνο στην ένατη θέση; Η ταινία που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη δεκαετία έπρεπε να βρίσκεται σαφώς ψηλότερα...


8) Singin' in the Rain (Stanley Donen, Gene Kelly-1952): Ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ ever (προσωπικά το αγαπημένο μου).

7) Apocalypse Now (Francis Ford Coppola-1979): Από τις συγκλονιστικότερες ταινίες.


6) Goodfellas (Martin Scorsese-1990): Marty και Bobby... Συνδυασμός που δημιουργεί αριστουργήματα! Απλά λατρεμένη!

5) Jaws (Steven Spielberg-1975): Εξίσου αγαπημένη ταινία που στοίχειωσε τα καλοκαίρια μας. Ευχάριστη έκπληξη για μένα το ότι βρίσκεται τόσο ψηλά. Ίσως να μην της αξίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες αλλά χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο είδος και πάντα ήταν σημείο αναφοράς!


4) The Shawshank Redemption (Frank Darabont-1994): Μια ταινία για την ελπίδα, τη λύτρωση, τη φιλία. Βάθος χαρακτήρων και αξέχαστες ερμηνείες.

3) Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (Irvin Kershner-1980): Μπορούσε να λείπει; Δεν μπορούσε.


2) Raiders Of The Lost Ark (Steven Spielberg-1981): Η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη! Ok με αυτές τις ταινίες μεγαλώσαμε αλλά όχι και δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών!

1) The Godfather (Francis Ford Coppola-1972): Όπως στο ποδόσφαιρο παίζουν έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί, έτσι κι εδώ στο τέλος κερδίζει ΠΑΝΤΑ ο Νονός! Είναι νόμος.

Υ.Γ.: Που είναι ο Σημαδεμένος οεο;

5 σχόλια:

theachilles είπε...

Ακόμα γελάω με τα 2,3,4 και 5.

Ο Σημαδεμένος ποτέ δεν άρεσε στην κατεστημένη κριτική, που το απορρίπτει ως υπερβολική κενότητα...

Annie_Hall είπε...

Προσωπικά έλιωσα με το 2! Δεν υπάρχουν αυτά. Και μου λες για το Σημαδεμένο; Το περίεργο είναι ότι ψήφισαν και απλοί αναγνώστες(γι' αυτό και το εξωφρενικό 2).

Το 3 ήταν αναμενόμενο. Κάποιο Star Wars θα ήταν στη δεκάδα.

Το 4 και το 5 να πω δεν τα χάρηκα; Ψέμματα θα είναι! Ειδικά το Jaws για όσους αποτελεί ένοχη απόλαυση το ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα...

Ψάξε λίγο όλη τη λίστα να ρίξεις το γέλιο της ζωής σου με μερικά(ναι είναι και το Speed κάπου μέσα στο χαμό!)...

horny sloth είπε...

F**k the f****ng critics..the WORLD is OURS!
Eπισης, οσο συμπαθης και να μου ειναι ο Ιndy δεν πιανει μία μπροστα στο θρυλικο "Τhe Good the Bad &.." !!

PS:αστεια-αστεια ουτε στις εκλογες των ΗΠΑ δε θα ψηφισουν τοσοι..
PS2: αυτοι οι "key 50" κανανε τη ζημια!!!

theachilles είπε...

Το αστείο είναι ότι μιλάμε για παγκόσμιο σινεμά... Χαχα! Ακόμα και εγώ που έχω το Pulp Fiction τη σημαντικότερη ταινία της ζωής μου, δε θα το έβαζα στην πρώτη δεκάδα όλων των εποχών παγκοσμίως. Ας μην μιλήσω για άλλα.

Το Raiders of the lost arc είναι όσο κατανοητό είναι και το Jaws. Μάλλον πιο επαναστατικό είναι άλλωστε. Άλλο αυτό όμως και άλλο η παρουσία τους σε μια τέτοια δεκάδα.

Το Shawshank Redemption είναι άνετα το πιο υπερτιμημένο φιλμ όλων των εποχών (και υπερτιμημένο μπορεί να είναι μόνο ένα καλό έργο).

Annie_Hall είπε...

horny sloth Τη ζημιά δεν την έκαναν οι key 50 πίστεψέ με... Αλλά το θέμα έχει γέλιο πραγματικά!

Έναν Leone στη δεκάδα κι εγώ τον ήθελα αλλά το κορυφαίο του θεωρώ το Once Upon s Time in America.

Αχιλλέα μην την ψάχνεις είναι ψιλοτραγικό το τι έχει ψηφιστεί... Το Pulp το έχω ψηλότερα γιατί μία ταινία δεν την βλέπεις μόνο καλλιτεχνικά αλλά κοιτάς και το πως έχει επιδράσει στον κινηματογράφο γενικότερα. Γι' αυτό απορώ που λείπει το Ποτέμκιν... Δεδομένου όμως ότι ψήφισε πολύς κόσμος είναι και λίγο λογικό. Ευρωπαίοι θα έβγαζαν άλλη λίστα πάντως, είναι γεγονός.

Υ.Γ.: Σιγά που είναι η Κιβωτός πιο επαναστατικό... Jaws με χίλια δεν το συζητώ...