Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

The Dark Knight

Πάει κι αυτό! Ήθελα πολύ να δω αυτή την ταινία καθώς πολλά ακούγονται αλλά σήμερα μου δόθηκε τελικά η ευκαιρία. Δεν ήταν κακή. Δεν ήταν καθόλου κακή. Η αλήθεια είναι πως είχα πολλές αμφιβολίες. Ο άδικος θάνατος του Ledger σίγουρα έδινε χώρο για επιείκεια οπότε δεν ήξερα καθόλου τι θα δω.


Γενικά οι μεταφορές κόμικ μου αρέσουν αν και δυο χρόνια τώρα το κακό έχει παραγίνει! Συνήθως είναι ευχάριστες ταινίες που ειδικά το καλοκαίρι βλέπονται χαλαρά και οι θερινοί προσφέρονται για παρεΐστικη έξοδο και χαβαλέ. Υπάρχουν ταινίες σαν τους x-men που προσφέρουν ακριβώς αυτό. Υπάρχουν όμως και ταινίες σαν το Ghost Rider που σε κάνουν να απορείς πως κάποιοι άνθρωποι γίνεται να παίρνουν λεφτά για να φτιάξουν κάτι τόσο κακό! Έτσι πήγα με πολλές επιφυλάξεις αλλά τελικά πέρασα πολύ ωραία!


Η ταινία είναι σκοτεινή όπως άλλωστε σκοτεινός είναι και ο Batman σαν ήρωας. Προσωπικά είναι ο αγαπημένος μου μετά τον Hulk. Ο Batman είναι ιδιότυπη περίπτωση ήρωα. Διάλεξε να είναι αυτό που είναι. Δεν αναγκάστηκε να γίνει εξαιτίας κάποιου ραδιενεργού υλικού ή του δαγκώματος από μια αράχνη(ο Spiderman είναι μακράν ο πιο φλώρος). Η Gotham City είναι κι αυτή μια σκοτεινή πόλη. Το έγκλημα έχει αυξηθεί ανησυχητικά και ο Batman πρέπει να δράσει.Όμως κάποιος έχει σκοπό να μην τον αφήσει. Κάποιος που αντίθετα με τους μαφιόζους δεν έχει κάτι να χάσει, δεν έχει κίνητρα, δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό πράγμα που τον καθιστά τον πλέον επικίνδυνο. Ο Joker...


Όλα αυτά πάνω κάτω τα ξέρουμε, τα έχουμε διαβάσει ή τα έχουμε ήδη δει. Και η ταινία δεν διαφοροποιείται. Δεν έχει κάτι καινούριο να προσφέρει χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλή. Οι ηθοποιοί άλλωστε δίνουν άλλη διάσταση στους ήρωες. Ο Christian Bale είναι σαφώς ανώτερος από τον Michael Keaton ειδικά όταν φοράει τη μάσκα. Ο Heath Ledger έχει συζητηθεί πολύ. Προσωπικά πιστεύω πως η καλύτερη ερμηνεία του Ledger ήταν στο I'm not there. Εδώ όντως ξεπέρασε τον Nicholson αλλά αυτό οφείλεται και στον διαφορετικό τύπο Joker που ερμηνεύουν. Ο Joker του Nolan είναι πιο περιθωριακός από αυτόν του Burton. Με το μακιγιάζ και το όλο πακέτο της μεταμφίεσης ουσιαστικά εξωτερικεύει αυτό που είναι αντίθετα με τον Μπαρτονικό που χρησιμοποιεί την εμφάνιση αυτή σαν μάσκα.


Από εκεί και πέρα έχει αρκετή φασαρία, πολλά ηθικά μηνύματα(όπως οφείλει κάθε ταινία του είδους άλλωστε) και κρατάει υπερβολικά πολύ. Έκπληξη στην έκπληξη και ανατροπή στην ανατροπή κάπου καταντάει κουραστικό. Πολλές σφαίρες, πολλές βόμβες, πολλά gadget(ο James Bond θα ζήλευε και ο Q θα ζητούσε να μαθητεύσει δίπλα στον Morgan Freeman) και γενικά το ευχαριστιέσαι σαν θέαμα. Πάντως το χαίρομαι που προτίμησα να θυσιάσω την ποιότητα εικόνας και ήχου και να το δω σε θερινό γιατί πραγματικά πιστεύω δεν παλεύεται αλλού λόγω διάρκειας.

4 σχόλια:

theachilles είπε...

Ποπο, διαφωνώ σε τόσα πολλά που θα ξεκινήσω από την μερική μας συμφωνία: όντως με το τέλος της ταινίας ένιωθα κουρασμένος (με την κακή έννοια), αν και δεν οφείλεται αυτό στη διάρκεια όσο στο ρυθμό που επέβαλε ο Nolan, κάτι σαν ένα διαρκές κρεσέντο. Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερες σκηνές με τους ηθοποιούς απλά να ερμηνεύουν, όπως οι απολαυστικές στιγμές του Heath Ledger.

Από εκεί και πέρα
1) Ο Spiderman είναι μακράν ο καλύτερος super hero, καθότι ο πιο ανθρώπινος.
2) Θεός ο Christian Bale (αν και εδώ δεν είδαμε παρά ελάχιστα τον Μπρους Γουέην), αλλά λίγα τα λόγια σου για τον Keaton, είναι απλά πελώριος. Ρώτα και τον Quentin.
3)Η ερμηνεία του Ledger στο I;m not there ήταν απλά καλή, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Αντίθετα, στο Brokeback Mountain κυρίως, αλλά και στο Dark Knight παραδίδει ερμηνείες αναφοράς.

Καλησπέρα Annie...

Annie_Hall είπε...

Υπάρχουν ταινίες με μεγάλη διάρκεια που όταν τελειώνουν απορείς πότε πέρασε τόση ώρα! Το ίδιο πράγμα λέμε απλά ίσως να μην το έθεσα καλά! Η διάρκεια είναι μεγάλη αλλά η κούραση οφείλεται στο ότι αυτό φαίνεται. Από το τρίτο μισάωρο και μετά αρχίζεις να νιώθεις κάθε λεπτό που περνάει σαν αιώνα(καλά μπορεί να είμαι και λίγο υπερβολική!).

Από εκεί και πέρα
1)Ο Spiderman είναι ότι πιο φλώρικο κυκλοφορεί σε σούπερ ήρωα. Μια ζωή πίσω από τα φουστάνια της θεία Μέι και κότα μπροστά στη Μαίρυ Τζέην. Δεν δέχομαι κουβέντα επ' αυτού.
2)Σαν Batman ο Bale μου άρεσε πολύ περισσότερο από τον Keaton κι ας χτυπιέται όσο θέλει ο Quentin(αχ μακάρι να μπορούσα να τον ρωτήσω!)
3)Τον ρόλο του Joker προσωπικά τον θεωρώ πολύ εύκολο και σχεδόν ο κάθε καλός ηθοποιός θα μπορούσε να τον αρμηνεύσει. Στο Brokeback Mountain ήταν αναμφίβολα εξαιρετικός αλλά ίσως να τον προτιμώ στο I'm not there επειδή μου άρεσε πολύ περισσότερο ως ταινία. Ο Ledger είχε μια απίστευτη εσωτερικότητα και ήταν πολύ ανθρώπινος απλά όταν υπάρχει μια εκπληκτική Cate Blanchett επισκιάζεται εύκολα.

Καλησπέρα και σε σένα :)

theachilles είπε...

Δεν είναι τόσο εύκολος ο ρόλος του Joker. Μπορεί να τον πεις αβανταδόρικο, αλλά για να ισχύσει αυτό πρέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση να κάνει ο ηθοποιός καλή δουλειά. Ο Joker θα μπορούσε να βγει μεγάλη καρικατούρα ή να συγκεντρώσει την αποδοκιμασία του κοινού για τις τακτικές του. Αντίθετα, ο Ledger μαγνητίζει την οθόνη (θέλεις κι άλλο Joker, νομίζω συμφωνείς) και χάνεται ολοκληρωτικά πίσω από τον ρόλο. Σκέψου ότι ο Ledger του I'm not There και του Brokeback Mountain είναι ο ίδιος που ερμηνεύει τον Joker με αυτόν τον τρόπο. Εμένα μου μοιάζει απίστευτο.

Annie_Hall είπε...

Σίγουρα είναι ρόλος που κινδυνεύει να φανεί καρικατούρα αλλά για έναν ηθοποιό σαν τον Ledger δεν νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να ταυτιστεί με το ρόλο και να τον αποδώσει τόσο καλά. Απλά εκτός από τον Ledger πιστεύω πως βοήθησε το ότι είναι ένας πολύ καλογραμμένος ρόλος και προσεγγίζεται τελείως διαφορετικά από τον αντίστοιχο του Nicholson.

Γενικά είμαι της άποψης πως έγινε παραπάνω ντόρος από όσο έπρεπε και αυτό δεν οφείλεται στην ερμηνεία αλλά στο τραγικό τέλος του Ledger(χωρίς να λέω πως δεν ήταν απίστευτος ως Joker)