Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Ιαπωνκή ποπ 2007 - Τα 10 καλύτερα τραγούδια του Oricon Countdown (01)

Πω πω! Τελειώσαμε τη δουλειά και έπεσε νέκρα στο μπλογκ. Βέβαια έχει πέσει και διάβασμα οπότε κάπως δικαιολογούμαστε. Κλείνω το Τοπ 10 με το Νο1. Μου πήρε περισσότερο απ' ότι περίμενα αλλά τα κατάφερα! Γιούπι!

Drum roll please.......

Masafumi Akikawa - Sen no Kaze ni Natte

Για τον τραγουδιστή:
Ειλικρινά δεν ξέρω τίποτα εκτός απ΄το ότι είναι μπάσος τραγουδιστής όπερας και έχει αστεία μαλλιά.

Για το τραγούδι:
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που εν έτει 2007 έχει Νο 1 ένα τραγούδι όπερας! Πρόκειται για ένα δημοτικό ιαπωνικό ποιήμα που μελλοποιήθηκε (με υπέροχη μουσική) και τραγουδήθηκε ως όπερα. Ο τίτλος σημαίνει "Θα γίνω 1000 άνεμοι" και οι στίχοι μιλάνε για τους νεκρούς που εγκαταλείπουν τη ζωή και ενώνονται με τον κόσμο, την πλάση γύρω τους. Είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του πολέμου και θυμάμαι πως στην Ιαπωνία είχα πετύχει στην τηλεόραση μια τηλεταινία με τον ίδιο τίτλο για μια οικογένειαπου επέζησε τον εφιάλτη της Χιροσίμα. Είχα δακρύσει τότε γιατί μόλις είχα γυρίσει από τη Χιροσίμα όπου αφήσαμε χάρτινους γερανούς στο μνημείο της ειρήνης και είδαμε το μουσείο (όπου κόντεψα να γίνω ρεζιλι γιατί έκλαιγα κοιτάζοντας τα φρικιαστικά εκθέματα). Ο πόλεμος είναι τρομερό πράγμα. Εύχομαι ποτέ κανείς να μη ζήσει τη φρίκη του από κοντά...



Σχόλια:
Αρχικά είχα παραξενευτεί με την επιλογή των Ιαπώνων να κάνουν Νο 1 ένα τραγούδι όπερας. Μετά που πήγα στην Ιαπωνία και ειδικά στη Χιροσίμα (1 μέρα μετά την επέτειο ρίψης της πυρηνικής βόμβας) κατάλαβα και το λάτρεψα το τραγούδι. Δεν έχει βίντεοκλιπ. Τι βιντεοκλιπ να χε; Σκηνές από πόλεμο ή από κηδείες;

2 σχόλια:

Annie_Hall είπε...

Δεν μου άρεσε καθόλου!!!Βασικά δεν μου αρέσει γενικά η όπερα.Αλλά αν καταλάβαινα τους στίχους μπορεί και να με συγκινούσε(και πάλι δεν νομίζω όσο ο Dylan-βλ.παραπάνω- ή ο Lennon).
Επίσης αυτόν ήθελα να τον χτυπήσω γιατί μου θυμίζει αυτούς(κι αυτές) τους γελοίους που κερδίζουν κάθε τρία χρόνια τη Eurovision πηγαίνοντας κόντρα στη λατρεμένη κιτς αισθητική της,για την οποία τη λατρεύουμε!
Διαβάζεις ρε;Άξια!Εγώ πάλι το παλεύω αλλά δεν...

a2a είπε...

Η μετάφραση του πρώτου στίχου:
Μην κλαις μπροστά από τον τάφο μου
δεν είμαι εκεί,δεν κοιμάμαι...
Είναι πολύ θλιβερό τραγούδι. Άκουσα ότι το παίζουν σε κηδείες.
Και ναι διαβάζω και περιέργως τ'αφομοιώνω κιόλας! Α ναι! Και φέτος πάλι σούργελα θα κερδίσουν στη eurovision οπότε μη στεναχωριέσαι!