Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Don't mess aroun' with Foxy Brown...

Η ιστορία κλασσική: Η Pam Grier σκοπεύει να εκδικηθεί με κάθε τρόπο τους εμπόρους ναρκωτικών που δολοφόνησαν τον φίλο της, που ήταν undercover αστυνομικός. Το τραγικό του πράγματος είναι πως τον έδωσε ο ίδιος της ο αδερφός...


Η Foxy Brown είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα. Όμως δρα παρορμητικά και θα κάνει λάθη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπλέξει άσχημα, θα περάσει δύσκολες καταστάσεις(η μία πιο κλισέ από την άλλη) αλλά θα μείνει ζωντανή. Γιατί πάντα όλοι οι κακοί κάνουν το ίδιο λάθος;


Αφού τη βλέπεις τη γυναίκα δεν αστειεύεται γιατί δεν τη σκοτώνεις μόλις την πιάνεις; Είναι κλισεδιάρικο αλλά γενικά(και ειδικά στις ταινίες) ισχύει: Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό... Έτσι και η Foxy, θα σηκωθεί, θα κουμπώσει το πουκάμισο, θα τινάξει το χώμα από πάνω της και με ωραιότατο αιχμηρό αντικείμενο θα βγάλει τα μάτια του ενός από τους άντρες που την βίαζαν και προσπαθούσαν να την εθίσουν στην ηρωίνη. Τον άλλο θα τον κάψει!


Πιο θυμωμένη από ποτέ θα επιστρέψει εκεί απ' όπου ξεκίνησε για να βάλει ένα τέλος. Θα ζητήσει τη βοήθεια των φίλων της και αυτοί θα την δώσουν γιατί η Foxy έχει κερδίσει εδώ και χρόνια το σεβασμό τους. Η εκδίκηση θα είναι ανελέητη όπως ταιριάζει σε κάθε υπέροχο blaxploitation φιλμ.


Η Foxy στέκεται πάνω απ' όλους και απ' όλα. Μια ηρωίδα με τέτοια πυγμή και θάρρος που θα έκανε πολλούς άντρες να ντραπούν. Είναι η απόλυτη κυρίαρχος ακόμη και όταν χάνει τον έλεγχο. Εξάλλου έχει ότι ακριβώς χρειάζεται για να κάνει κάθε άντρα να γονατίσει μπροστά της: απροκάλυπτη σεξουαλικότητα κι ένα όπλο έτοιμο για όλα!


Οι διάλογοι είναι αστείοι("Μπάρμαν, δώσε στη σκοτεινή νεαρά ότι χρειάζεται για να σβήσει την υπέροχη δίψα της", στα αγγλικά δεν ακούγεται τόσο γελοίο-εκτός από το magnificent thirst-αλλά δεν έχει και τόση πλάκα!) αλλά σε κάποια σημεία cool ("Listen skinny, before you start talking tough, I'd better warn you I've got a black belt in karate. So why don't you get out of here quietly, while you still got some teeth left in that ugly face?" "And I've got MY black belt in barstools!"). Τα κοστούμια όπως και στο Coffy είναι τόσο 70's που σε πονάνε τα μάτια σου, οι σκηνές με τους τσαμπουκάδες είναι σχεδόν παιδικές όμως και πάλι η ταινία είναι υπέροχη.


Για μένα η καλύτερη εμφάνιση της Pam. Η Pam Grier έπαψε να είναι Pam Grier και έγινε για πάντα Foxy Brown, όταν φόρεσε δερμάτινο μαύρο παντελόνι και τζάκετ κι επέστρεψε για να πάρει αυτό που της αξίζει. Μια βίαιη, λυτρωτική εκδίκηση!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια Foxy Brown χρειάζεται τώρα κι ο ΟΠΑΠ για να εξολοθρεύσει την Stanleybet

Erisadesu είπε...

o κόρες του τσα.. σας παραμέλησα... σας παρακαλώ συνχωρέστε την άσωτη...

ρε γμτ... εγώ νόμιζα ότι ήταν σειρά... πρέπει να την ψάξω και εγώ
νομίζω ότι είναι κλασσική ποια.

Annie_Hall είπε...

Κλασσική blaxploitation(για μένα η κλασσικότερη). Να την ψάξεις οπωσδήποτε αν είσαι φαν του είδους!

Καλώς μας θυμήθηκες!

Ανώνυμος είπε...

xalara apo tis kaliteres blaxploitation ever..!!
proswpiki apospsi, afinei xalara ton (iperktimimeno) shaft poli pisw...
Pam Grier thea episis...