Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Das weisse Band - Λευκή Κορδέλα


Για μένα η πιο αναμενόμενη ταινία της σαιζόν(εκτός αν υπολογίσουμε τους μπάσταρδους σε αυτή τη χρονιά). Ίσως πρόκειται για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ίσως και της δεκαετίας και αν όχι, σίγουρα στις πέντε καλύτερες! Ο Χάνεκε ξεπέρασε τον εαυτό του και άγγιξε την τελειότητα, μην πω την ξεπέρασε κι αυτή!


Η μονότονη ζωή ενός χωριού βουτηγμένου στον καθωσπρεπισμό διαταράσσεται όταν περίεργα ατυχήματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Η νέα γενιά γαλουχείται υπό αυστηρούς κανόνες, καταπιεσμένη, σε μια κοινωνία όπου το φαίνεσθαι είναι το μόνο που έχει σημασία. Που θα είναι αύριο αυτά τα παιδιά; Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην αυριανή κοινωνία;


Η ταινία εισχωρεί βαθιά στη γέννηση του μεγαλύτερου κακού που βρήκε την ανθρώπινη ιστορία και το κάνει τόσο απλά, αργά και ανεπιτήδευτα που εκπλήσσει. Διαφορετικές οικογένειες με τις δικές τους ιστορίες, με τις δικές τους διαστροφές, με τους δικούς τους κώδικες. Κάθε μία από αυτές όμως βρίσκεται παγιδευμένη κάτω από τη γενικότερη ηθική που διέπει την κοινωνία του χωριού.


Το ποιος οφείλεται για τα "ατυχήματα" ελάχιστη σημασία έχει. Το πως, το γιατί ίσως έχουν μεγαλύτερη. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Χάνεκε είναι ο αντίκτυπος που έχουν στους κατοίκους. Αν και κυρίως αντιμετωπίζει αυτά τα "ατυχήματα" σαν την αφορμή για να παραμερίσει τις κουρτίνες, να ανοίξει λίγο τα παραθυρόφυλλα και κοιτάξει τι συμβαίνει σε αυτά τα σπίτια πίσω από τις κλειστές αλλά πάντα ακλείδωτες πόρτες.


Όταν σπέρνεις ανέμους, θα θερίσεις θύελλες. Και οι θύελλες θα έρθουν τόσο δυνατές που θα παρασύρουν τα πάντα. Οι σπόροι δεν ήταν απαραίτητα οι καλύτεροι, όμως οι...κηπουροί ήταν οι καλύτεροι του είδους τους.


Μια υπέροχη αλληγορία για το πως μπορεί να γεννηθεί όχι μόνο ο φασισμός αλλά και η τρομοκρατία. Πώς ο φόβος οδηγεί σε λανθασμένες και σπασμωδικές κινήσεις. Πως μια κλειστή, θρησκόληπτη κοινωνία παλεύει να διατηρήσει το καλό της πρόσωπο όσο σαπίζει εσωτερικά...


Μοναδική φωτογραφία, η καλύτερη που έχω δει εδώ και καιρό με το ασπρόμαυρο να αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο, ένα ακόμη όπλο στα επιδέξια χέρια του Χάνεκε... Μεγάλο μπράβο αξίζει στα πιτσιρίκια που όλα παίζουν εξαιρετικά!

18 σχόλια:

CineTV-world είπε...

Πω ρε Annie... μου άνοιξες πραγματικά την όρεξη να δω την ταινία (που έτσι κι αλλιώς ήθελα να τη δω) και θα αργήσω να τη δω ρε γμτ!!! :(

ΥΓ: Basterds ή Band; Πιο είναι καλύτερο;

Annie_Hall είπε...

YΓ: Ο Χάνεκε! Διαφορετικό είδος βέβαια και τους Μπάσταρδους σίγουρα θα τους δω πολύ περισσότερες φορές αλλά ο Χάνεκε έπιασε κορυφή! Δύο τρομεροί σκηνοθέτες έδωσαν τις καλύτερες ταινίες της καριέρας τους. Η διαφορά είναι πως στον Tarantino ξέρεις ότι μπορεί να φτάσει ακόμη πιο πάνω. Ο Χάνεκε πάλι έφτασε την τελειότητα που γυρόφερνε χρόνια τώρα :)

CineTV-world είπε...

Τι "πιο" ήταν αυτό που πέταξα;!;!; Τώρα το πρόσεξα... :/ :)

lt.aldo raine είπε...

επειδή βαριέμαι να ξαναγράφω:P

yeah baby:P αυτά είναι!!!!
βασικά...τώρα που το σκέφτομαι...άμα είναι μακράν η καλύτερη του ταινία...τότε μιλάμε για την καλύτερη της δεκαετίας!!!!!

από τι φαίνεται η ο τελευταίος θα είναι και ο καλύτερος χρόνος της δεκαετίας!!

να σε πω και κάτι άλλο..περιορίζεται αποκλειστικά στον ναζισμό και την γερμανία η είναι πιο ελευθερα??

""Τι "πιο" ήταν αυτό που πέταξα;!;!; ""

άμα είναι χωριάτης ο άνθρωπος:P

Annie_Hall είπε...

Για ναζισμό δεν λέει κουβέντα. Απλά εξελίσσεται στις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου οπότε καταλαβαίνεις σε τι μετατρέπονται τα παιδιά όταν μεγαλώσουν.

Αυτό που πραγματεύεται είναι το πως (δυσ)λειτουργεί μια κλειστή, θρησκόληπτη κοινωνία, πως γαλουχεί τη νέα γενιά. Όταν η παιδική αγνότητα απλά υπενθυμίζεται με μια λευκή κορδέλα στο μπράτσο, αντί να θεωρείται δεδομένη και προερχόμενη από την οικογένεια, τότε οι συνέπειες θα είναι σαρωτικές...

Aldo κι εγώ θεωρώ ότι αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη :)

CineTV-world είπε...

Πως λες ότι είναι η καλύτερης; Ακόμα δεν άρχισε καλά καλά...

W. είπε...

Τώρα που θα επιστρέψει ο "μπατζανάκης" μου από το Όσλο θα τη φέρει να τη δω ;)

Annie_Hall είπε...

Οπως και να το πάρεις, χρονολογικά(δηλαδή τελειώνει 31 Δεκεμβρίου) ή κινηματογραφικά(άρχισε Σεπτέμβριο) τα δείγματα απ΄όσα είδαμε και όσα περιμένουμε αυτό δείχνουν!

costello αν γίνεται δες την στο σινεμά. Αν δεν πληρώνουμε για τέτοιες ταινίες τότε για ποιες θα πληρώσουμε;

CineTV-world είπε...

Για μένα άρχισε Σεπτέμβριο... Η κινηματογραφική χρονιά είναι σαν τη σχολική... ;) Και μόνο το D9 είδα που να αξίζει... Βέβαια δεν έχω δει ακόμα Das weisse Band, Κυνόδοντα και Up, αλλά δε νομίζω να δικαιολογείται η αισιοδοξία σου με "μόνο" 3-4 ταινίες...

lt.aldo raine είπε...

ρε αγάπες μου...πως γίνετε να αρχινάει μια{κινηματογραφική} χρονια σεμπτέμβριο αύγουστο?? το καλοκαίρι διακοπές κάνουν η ταινίες δηλαδή??

""costello αν γίνεται δες την στο σινεμά. Αν δεν πληρώνουμε για τέτοιες ταινίες τότε για ποιες θα πληρώσουμε;""

πρέπει να ξενιτευτούμε ρε annie:P

Annie_Hall είπε...

Εγώ ότι έχω δει μου αρέσει και μερικά με ξετρέλαναν.

"πρέπει να ξενιτευτούμε ρε annie:P"

Άντε να σας συγχωρέσω :) Αν και μέχρι και ταξίδι της αξίζει! Πόσους κινηματογράφους έχετε στα μέρη σας; Και να φανταστώ μόνο μπλοκμπαστεριές φέρνει ε;

lt.aldo raine είπε...

έναν έχουμε εμείς και αυτός είναι...εγώ το σκέφτομαι το ταξίδι...για αυτό σκέφτομαι να βρω καμια σινεφιλ γκόμενα για λίγες μέρες μέχρι να δω την ταινία:P...

CineTV-world είπε...

1. Εκτός από τις 3 που ανέφερα, ποιες άλλες σε ξετρέλαναν;;;

2. 1 κινηματογράφος, 1 αίθουσα... :S :/ :( Είχε ανοίξει και Village (4 αίθουσες, καμιά 15αριά χλμ μακριά απ΄την πόλη-ήθελαν να πιάσουν και γειτονικό Νομό...) για κάτι μήνες, αλλά "όλως τυχαίως" πήρε φωτιά... "ατύχημα" ήταν μωρέ... απλά δεν έκοβε και πολλά εισιτήρια (αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη φωτιά όμως)...

kioy είπε...

Υπέροχη ταινία! Ταινιάρα!
Ξέρεις, δε νομίζω πως ο χαρακτηρισμός καλύτερη ταινία της χρονιάς - δεκαετίας κλπ, έχει κάποια χρησιμότητα. Γιατί από μόνη της η σύγκρισή έργων Τέχνης είναι άνιση. Αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί βοηθούν στο να μεταδοθεί το mood για μια αριστουργηματική ταινία!
Και οφείλω να ομολογήσω (και να υποκλιθώ) στο ταλέντο σου Annie, να "ανιχνεύεις" το ζουμί ταινιών που ξεδιπλώνονται σε παντελώς διαφορετικές σημειολογίες και αισθητικές επιλογές!

Annie_Hall είπε...

aldo ωραία ιδέα :Ρ Μπορείς να έχεις από μία σινεφίλ γκόμενα σε διάφορες πόλεις και να πηγαίνεις μια στη μία μια στη άλλη ανάλογα με την ταινία που παίζουν εκεί που μένει!

Jack:

1. Το Κακό 2 και το District 9. Μου άρεσε αρκετά ο Almodovar. Επίση περιμένουμε Παρνάσο, Marty, Coppola, Allen, τις κατσίκες... To Un prophete θα είναι ταινιάρα επίσης.

2. "(αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη φωτιά όμως)"

Ναι φαντάζομαι δεν θα πήραν καμιά τρελή αποζημίωση :Ρ

Εσείς οι τρεις μένετε στο ίδιο μέρος;

kioy:

Οι χαρακτηρισμοί είναι κυρίως για να τα βάζω σε μια σειρά στο μυαλό μου. Εννοείται πως διαφορετικά πράγματα δεν μπορείς να συγκρίνεις.

Τεράστια ταινία αναμφισβήτητα και άκρως συμβολική. Σ΄ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια :)

CineTV-world είπε...

1. Δυστυχώς για το νέο Coppola δεν έχουν ακουστεί και τα καλύτερα όμως... :(

2.Α. Όχι βέβαια... :P

Β. Ποιοι τρεις; Εγώ, Brad και W; Όχι... Οι περισσότερες πόλεις 1 κινηματογράφο έχουν...

Annie_Hall είπε...

Αααα. Απλά είχα την εντύπωση ότι μένετε κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη και οι τρεις αλλά σε διαφορετικές πόλεις και έτσι όπως το είπες με μπέρδεψες.

Κρίμα για τον Coppola :( Έχω μεγάλες προσδοκίες...

lt.aldo raine είπε...

το ξέρω πως είναι ωραία ιδέα ρε annie...πως νομίζεις ότι είδα τέσσερις φορες τους basterds:P

""Εσείς οι τρεις μένετε στο ίδιο μέρος;""

φάτην γλώσσα κοπέλα μου:P

μια χαρά φαίνεται το νέο του κόπολα.

το κατέβασα ρε γαμώτο...αλλα δεν ξέρω άμα θέλω να το δω.